torsdag 16 oktober 2014

Sofia 5 Månader

Den 30:e september fyllde Sofia 5 månader. Herregud vad tiden flyger förbi. Den 4:e månaden bjöd på en massa nya saker. Under den 3:e månaden började hon rulla från rygg till mage och mage till rygg. Det har hon lyckats träna på så mycket nu att hon har blivit expert på att rulla åt alla möjliga håll. Hon lyckades fundera ut sin egen rullningsstil för att ta sig till olika ställen. Vi kunde lägga ned henne på ett ställe för att sedan komma tillbaks och hon var på andra sidan av rummet. Några gånger blev jag skräckslagen då hon inte syntes till någonstans utan kunde ligga under sängen eller någon stol.

Denna rullning övergick i början på den 4:e månaden till att hon kunde ställa sig upp på alla fyra och till slut vagga fram och tillbaka i hopp om att det skulle bli en krypning. Att krypa har hon tränat på under hela månaden men inte riktigt fått till ännu. Jag tror dock att det kommer hända vilken dag som helst. Hon har sin egen stil och kan flytta fram ett ben för att ta sig fram. Hon kommer på så sätt en liten bit på vägen. Det hon gör när hon vill nå en leksak eller dyligt är att ställa sig upp på alla fyra, dra in ett knä för att sedan kasta sig pladask framåt en bit. Hon kan även dra sig fram över golvet. Från ställningen på alla fyra kan hon även ställa sig upp på tårna så hela kroppen lyfter från golvet. Det ser ut som någon form av gymnastik :). Från den ställningen vänder hon sig ofta åt något håll och sätter sig istället ned och håller sig uppe med hjälp av en arm. Det verkar som att hon kommer skippa det traditionella sittstadiet för att istället köra på krypandet istället. Jag kan se hur frustrerad hon är när hon inte kan få till det. Det visar sig i mycket gråtande och hysteriutbrott.

Tänderna har också börjat poppa ut. I slutet på den 4:e månaden så kom hennes två första tänder nere fram. Så det har ju så klart medfört mindre sömn för oss igen. Precis när vi hade börjat sova lite bättre än vad vi gjort de senaste månaderna ;). Är det inte det ena så är det det andra, eller hur!?

Sofia är verkligen en väldigt glad bebis och hur gosig som helst... så länge man underhåller henne haha. Hon är väldigt "high-maintenance." Det dröjer inte länge innan hon gråter efter att jag lägger ned henne på golvet med en massa leksaker eller i sin pack n' play. Men är man där med henne då är det inga problem. Det kan tyvärr driva en till vansinne då man måste hinna med vissa saker runt huset dagligen men man hör då ett konstant grinande som sakta men säkert går in i huvudet på en. Ahhhhh! Jag hoppas att det bara är en fas och att det blir bättre. 

Vi var ganska nyligen hos doktorn på hennes 4 månaders koll (en månad för sent - så egentligen 5 månaders koll) och fick hennes percentiler. Hon fortsätter att öka i vikt och längd. Hon befinner sig närmare 100:e percentil. En stor stabil vikingbebis. Doktorn sa att hon är helt normal och följer sin egen kurva. Hon är tydligen lite längre och smalare än vad hennes syster var. Wow, kan inte tänka mig att Lilja hade knubbigare ben än dessa :).

Oj, jag glömde nästan berätta om att hon sover nu oftast genom hela nätterna. Helt underbart. Vi var tvungna att låta henne gråta en del, men bara efter ett par nätter så snusade hon natten igenom. Båda flickorna sover i samma rum. Vissa nätter vaknar Sofia fortfarande och jag kan inte förstå hur Lilja kan sova igenom det de flesta gångerna. Otroligt.

Vikt: 19 lbs 4 oz (8.7 kg)
Längd: 26" (66 cm)
Head Size: 16.34" (41.5 cm)



Lilja gillar att lägga alla leksakerna runt lillasyster.


5 månader gammal - 30 September, 2014.
5 month checkup!
Två första tänderna.

Bebis börjar bli mobil.
Halvsitter typ. Lilja gillar inte spyhögen på golvet.



5 kommentarer:

  1. Så HIMLA snabbt det går!! Redan 5 månader! Det var ju nyss hon var en nyfödling! OCH redan tänder :) H var ju väldigt sen med sina, nästan 11 månader ju :) galet! Sött sätt att ta sig fram på dessutom, haha!

    SvaraRadera
  2. Yey, nice workout av Sofia, och härligt att hon sover :) !! Vad läskigt att hon kan rulla iväg så långt så tidigt ... hur gör man när hon sover då? kan hon rulla över till mage själv ? ... har förstått att det där med att sova på mage är rena döden ...

    Kram & trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Grattis lilla Sofia på 5 månaders dagen!! Va kul att du kan ta dig fram lite grann på egen hand!! Härlig stil du har!! Tänder e bra att ha men jobbiga när dem växer! Kraam å hälsa mamma ps ska bli kul att träffa dig nån dag ds

    SvaraRadera
  4. Hahaha - sööööt! Älskar hennes push ups!! ��

    SvaraRadera