tisdag 4 april 2017

Kenalog Spruta i Stjärten

Våren är här, vilket är underbart, men för folk med allergier är det inte bara att njuta av träd och blommor som blommar, utan med det kommer pollenallergi och jobbiga dagar.

Jag började först inse att jag var allergisk mot pollen när jag var runt 14 år eller så och sålde jordgubbar. Jag satt där i min lilla husvagn och kunde knappt andas ibland.

Under åren har det bara blivit värre och värre och för ett par år sedan fick jag en remiss av min doktor till en specialist då vanliga allergimediciner inte hjälpte. Jag fick göra ett allergitest och de kom fram till att jag var allergisk mot en massa olika träd och växter, och även mat. Mina allergivärden är bland de högsta som finns. Det är verkligen ett handikapp.

När folk klagar på allergi, lite snuva och kli i ögonen så skrattar jag nästan. Inte så alltså, det är ju inte roligt med allergi i någon form, men om de bara visste hur det faktiskt kunde vara.

Det är så handikappande att jag inte kan fungera som normalt. Jag blir sjuk helt enkelt. Måste hålla mig inomhus med stängda fönster och när jag jobbade fick jag ta ledigt från jobbet. Det är verkligen "gräsligt" hehe, om ni förstår vad jag menar 😉.

Nu har jag inte haft sjukförsäkring på ett tag men nu har jag äntligen det igen och jag ska ta hand om allt som är fel med mig haha. Jag träffade specialisten igår igen som återigen föreslog att jag skulle göra "immunotherapy," vilket innebär att man tar sprutor i flera år. Man får injektioner av det man är allergisk mot och sakta men säkert blir man immun mot det man är allergisk mot. Det är tyvärr världens process och sker över 3-5 år. Man går varje vecka i 24 veckor och får en spruta sedan övergår det till en gång i månaden. Varje gång man får sin spruta måste man stanna där i 30 min så att man inte får någon allergisk reaktion. Så på grund av all den tiden man får spendera på detta så väljer många att inte göra det. Jag tror dock att jag ska göra det. Allt för att bli av med den här skiten så man faktiskt kan njuta av våren, sommaren och höstan. Allt blommar på olika tider, så man är nästan aldrig fri 😞.

I fredags skulle de gjort ett test på mig igen men jag kunde inte hålla mig ifrån allergitabletterna så de kunde tyvärr inte göra det. Nu har jag tid den 10:e april och under den tiden kan jag inte ta någon allergimedicin. Som hjälp fick jag en "kenalog spruta" i stjärten som tydligen många blir hjälpta av, och helt fria från allergier i månader. Det hade ju inte varit helt fel.

En kenalog spruta är en injektion av steroider och det finns en massa biverkningar. När jag kom hem från doktorn började jag läsa lite om det, och herregud!!! Listan är ju hur lång som helst, med allvarliga biverkningar. Hon fick det att låta som ingenting när hon berättade om de.

En sak som hon sa var att ibland kan man få som en liten "dimple" där injektionen gick in. Hon nämnde även att den går oftast bort efter ett tag. Det lät inte farligt alls tyckte jag så jag bestämde mig för att ta sprutan.

När jag sedan lästa om det här så är det ju faktiskt inte en liten "dimple" man kan få utan ett jävla stort hål som en golfboll. Och det är tydligen ganska vanligt. Vad fan!!! Alltså jag hade aldrig tagit den sprutan om jag visste det. På henne lät det liksom som ingenting.

Om inte sprutan ges tillräckligt långt in i stjärtmuskeln så kan medicinen läcka och du får sedan ett hål som kan visa sig månader senare. Alltså vad fan!! Jag känner mig så jäkla irriterad. Det skulle ju ha berättats för mig i detalj. Inte nog med det, man ska tydligen få ett kort som visar att man tagit denna sprutan så om man behöver gå till doktorn och tandläkaren så ska man visa det. Jag ska till tandläkaren på måndag och jag fick inget kort 😡.

Sedan så kan man få massa mental problem, depression, bipolär sjukdom, synsvårigheter, minnesproblem (vilket jag verkligen inte behöver mer av) etc. etc. etc. Inget av det här fick jag information om, och det jag listade ovan ska tydligen vara vanliga biverkningar.

Och sist men inte minst, min allergi är ännu värre än den var innan jag fick sprutan.

Har någon av er någonsin fått en Kenalog spruta? Eller har allvarliga allergier. Vad gör ni? Skulle vara intressant att höra om.


2 kommentarer:

 1. Men shit!! Det får dom ju berätta detaljerar innan tycker man ju!!!!!! Det är ju konstigt eftersom de i USA är så himla rädda att de ska bli stämda, så de oftast praktiskt taget slänger all information på en. Kan det vara så att det beror på vilken mängd man får kanske? Du vet 100mg panodil vs 200mg? Äh vad vet jag. Hoppas du inte får hål i rumpan dåra..

  Jag är lite allergisk, men inte alls så mycket som du verkar vara. Min man är väldigt allergisk mot pollen, men han brukar börja äta clarityn eller så redan flera veckor innan pollen kommer, för att på så sätt bygga upp försvaret lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur!!?? Jag blev så förvånad. Jag skickade ett email till henne och frågade mer om det här hålet och hon svarade att det är väldigt ovanligt och hon hoppades att jag inte skulle få det 😳. Jag menar hur kan man göra så?? Hon skulle ju informerat mig. Kul med hål i baken liksom haha.

   Ja precis, jag gör precis som honom äter medicin långt innan säsongen börjar men det hjälper ändå inte direkt. Skönt att det hjälper för din man i alla fall. Kram

   Radera