fredag 17 mars 2017

Car Seat to Booster Seat

Jag har tänkt ett längre tag på att byta ut Liljas bilbarnssäte till en bältesstol då hon är närapå för stor att åka i sitt nuvarande bilbarnssäte (herregud fick Googla vad det heter på svenska). Hade ingen aning om att det som bebisar åker i kallas babyskydd i Sverige, eller att en booster seat heter bältesstol. En skada från att ha varit i USA för länge antar jag 😆.

Efter mycket om och men så har jag äntligen kommit fram till vilken bältesstol som jag tycker verkade säkrast. Det blev en:

Graco Affix Youth Booster Seat with Latch System
Den har otroligt många bra reviews. Jag ville ha en bältesstol och inte bara en kudde först och främst. Det känns säkrare så, samt så mycket skönare för Lilja att sitta i sätet, med huvudkuddarna på bägge sidorna. Sedan ville jag gärna ha en bältesstol som man sätter fast i sätet och inte en som bara sitter löst, även om forskningen tyder på att det inte gör någon skillnad. 

Efter att ha läst om det här en del nu så verkar reglerna vara ganska olika i Sverige och USA. Skillnader som jag ser är att i Sverige så ska man tydligen sitta bakåtvänd ända tills man är 4-5 år, helst 5 eller längre. I USA kan man sätta bilsätet framåtvändt, lagligt redan när barnet är 2 år gammalt om de är tillräckligt långa och väger tillräckligt mycket, fast det rekommenderas att de ska sitta bakåtvända längre än 2 års ålder. Jag är ganska säker på att det är en ganska ny lag här i Kalifornien, det brukade vara att du kunde vända ditt barn framåt redan vid 1 års ålder. När Lilja föddes var gränsen vid 1 års ålder i alla fall. Att sitta bakåtvänd ska ju minimera skador på barnen något enormt vid en krock. 

Både Lilja och Sofia har suttit framåtvända sedan de var närmare tre år gamla. Det kändes alldeles för trångt för deras ben. De är båda två långa för sin ålder. De flesta jag känner här i USA vänder barnen framåt redan vid 2 års ålder eller tidigare. 

Hur ser ni på det här? När vände ni era barn framåt?

Happy Friday by the way 😀.


5 kommentarer:

 1. Så svårt!! Vet inte alls hur vi kommer göra... Teoretiskt hade jag gärna låtit honom åka baklänges till han fyller 20! Säkerheten först! Men så var det det där med att få plats... Lång kille här också. Skaffa större bil??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja haha man får kanske uppgradera bil 😂

   Radera
 2. Jag tror vi hade Oskar bakvänt tills han var 4-5år. Emmie nåt liknande 😊 det var väldigt trångt för dem men tror jag hört att det e lag på det i Svedala nen kommer inte riktigt ihåg vilken ålder. 😊 kram kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror också det, men det är nog väldigt bra tror jag!! 😊

   Radera
 3. Jag tror vi hade Oskar bakvänt tills han var 4-5år. Emmie nåt liknande 😊 det var väldigt trångt för dem men tror jag hört att det e lag på det i Svedala nen kommer inte riktigt ihåg vilken ålder. 😊 kram kram kram

  SvaraRadera