söndag 23 mars 2014

Bed Rest

Jag är för tillfället på bed rest (vad heter det på svenska?). När jag gick till min koll i onsdags så skickade doktorn mig direkt till sjukhuset för en längre kontroll. Han var orolig över preeklampsi fortfarande och sa till mig att jag antagligen skulle få vara på sjukhuset i 12 timmar på kontroll och möjligtvis förlossning. Jag blev jätteskrämd och fick panik i och med att liten bebis hade ju i onsdags närmare 5 veckor kvar att baka i ugnen. Doktorn försäkrade mig om att bebisen skulle klara sig nästan garanterat lika bra som ett barn som är fött efter 37-40 veckor men att vi självfallet ville behålla bebisen i magen så länge vi kan. 

När jag hade legat på sjukhuset i några timmar och de kollat mitt blodtryck, urin och blod för onormalheter så hade alla mina värden stabiliserat sig. Doktorn pratade med sjuksköterskan och kom fram till att jag kunde gå hem men skulle vara på bed rest. Det var ju jättebra tänkte jag att värdena stabiliserat sig så pass att jag kunde gå hem men bed rest!? Hur kan man vara på bed rest när man har en 2-åring? Det fungerar liksom inte. Det finns olika grader av bed rest och de ville att jag skulle vara på den typen som i princip ger dig möjlighet att gå på toaletten men resten av tiden ska man ligga i sängen. Alla tankar som gick i mitt huvud var hur ska det gå med Lilja, huset kommer förfalla osv. Men som tur var så kunde Erics mamma hjälpa mig i torsdags och hans pappa i fredags. Så gulligt. Så de var här medans jag låg i sängen haha. Känns så konstigt när man ändå känner sig något sånär ok. 

I fredags skulle jag tillbaka till doktorn för en koll till för att se att värdena höll sig nere. Blodtrycket var fortfarande högt men jag hade ingen protein i urinen eller huvudvärk. Doktorn sa att jag kunde gå hem men fortsätta vara på bed rest. Jag frågade om jag kunde i alla fall laga lite mat och städa lite lugnt. Han var ok med det men ville inte att jag skulle gå ut någonstans eller ta i för mycket utan att jag skulle vila så mycket jag kunde. Det var ju jättebra nyheter tyckte jag. 

Alla har varit så otroligt snälla de senaste dagarna och erbjudit hjälp från höger till vänster. Susanne kom över med middag i torsdags. Så himla gullligt! Jag har så svårt för att fråga efter hjälp eller ta emot det dessutom, men den här gången måste jag göra det. För min lilla bebis skull. Det kanske är en svensk grej det där!? Sköterskan på sjukhuset sa det i alla fall :). Det känns skönt i alla fall att jag inte behöver be om hjälp för att städa, tvätta osv. Utan den största hjälpen är ju om folk skulle kunna hjälpa till med Lilja. Alltså ta henne till parken eller vad som. Bara så hon kommer ut emellanåt. 

Nästa vecka kommer jag ha en hel del hjälp. Folk är verkligen helt otroliga. Påminner mig verkligen om att man måste göra likadant i gengäld när det händer någon annan oförutsedda saker. 


11 kommentarer:

 1. Men nej! Alltså, det låter ju skönt om jag ska vara ärlig :) Men samtidigt, har man en liten tjej som man ska ta hand om och mycket att göra så är det ju inte idealt. Som du sa, vad gör man inte för att bebisen ska må bra! Vad fint att du har så många som kan hjälpa till! Guld värt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha på ett sätt är det skönt faktiskt men på ett annat är det jobbigt då man måste be om hjälp osv. Som tur är har folk faktiskt erbjudit sig bara vilket ju är guld värt alltså!

   Radera
 2. Du tar verkligen den här lyxhustrurollen på allvar - ligga i sängen och bli påpassad hela dagarna! ;) Men skämt åsido - så skönt att det verkar ha vänt och går åt rätt håll då! Och att du kan få hjälp med ditten och datten! Var så orolig!! Ja, det är nog väldigt svenskt det där - man vill inte vara till besvär! Lite konstigt faktiskt för de flesta har ju samtidigt inställningen att man gärna vill hjälpa till om man kan och det behövs... Nåja - koppla av nu och ägna dig helt åt bloggen och instagram istället! ;) Och mailen! Jag mailade dig för ett tag sedan... Att få svar är klart underskattat...! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja du känner väl mig :). Ja det är väldigt konstigt för det är ju inte så att svensken inte vill hjälpa andra i nöd liksom :). Du kommer absolut att få svar snart! Jag lovar :)

   Radera
 3. Ta emot hjälp för Guds skull:) Om folk vill hjälpa så är det bara att tacka och ta emot! De kanske blir ledsna om du säger nej ;) Jag skulle bara bli glad om jag kunde hjälpa en vän :) Folkm gillar att känna sig nyttiga, så det är du som gör dem en tjänst!

  Och detta är ju bara en kort tid, så stressa inte över att huset förfaller hahaha ;)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för pushen. Du har så rätt och jag tar faktiskt emot hjälpen denna gången utan att sträva emot :). Jag veeeet, sådan är jag liksom som tänker på förfallning av hus istället för det jag riktigt borde fokusera mig på. Lite fel prioriteringar kanske! :)

   Radera
 4. Hahahaha....... I LOVE THIS PICTURE!! Big One.....You are clearly understanding this bed rest thing!! I hope you are soaking it in - Be the Queen you are and allow others to cater to your needs!! Love it....Can't wait to come over and care for the Big friend that you have been to me! :) xoxo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Right BIG ONE. I'm totally grasping this concept haha. I'm soaking and can't wait to soak a little more when you come haha.

   Radera
 5. Åh vännen, vad jobbigt med sängläge och vila! Men himla skönt att värdena stabiliserat sig, håller tummarna att det förblir så tills det är dags för bebisen att komma ut!:)

  Ja det är nog en väldigt svensk grej att inte kunna be om hjälp - men då är det skönt att ha människor i sin närhet som känner en väl och bara gör det :)

  Ta hand om dig,
  Stor kram!

  SvaraRadera
 6. Vet att det e svårt men ibland måste man ta emot hjälp. Jag tror absolut att folk gärna vill hjälpa! Du har ju läkarens order också:) bara en fråga, skulle ni kunna lämna Lilja till dagmamma nån dag? Kraaam Karin :)

  SvaraRadera