fredag 26 september 2014

Svenska Skolan

Idag var vi på svenska skolan för andra gången. Det är ända i Thousand Oaks som ligger ungefär 1 timma härifrån men är så värt det. Jag har velat ta Lilja dit ett bra tag och fick äntligen tummen ur nu. Tyvärr är skolan från klockan 16:15 - 18:15 på fredagar, vilket måste vara den sämsta tiden som det kan vara på, men men... det får gå.

Det är jättebra för Lilja då hon inte har varit i någon form av skola ännu. De får lära sig svenska så klart (vilket är den största poängen), vi sjunger svenska sånger som "Björnen Sover," "Lilla Snigel" osv, det är lite pyssel, fika och lek i parken under pausen. Under fikatiden så måste alla barnen sitta still och äta tills alla är klara. Lilja har väldigt svårt för detta men idag gick det lite bättre i alla fall. Om de inte kan sitta still så vill fröken Gittan (Lilja sa #$@*&ittan första gången hon träffade henne - sorry vill inte verka vulgär men det går väl inte att undvika) att man tar barnet utanför klassrummet tills de kan uppföra sig. Jag höll på att skratta ihjäl mig för det blev lite tryckt stämning vilket gör att jag skrattar ännu mer (typ så som man skrattade i kyrkan när man skulle konfirmera sig om ni förstår). Under första besöket så kastade hon också vattenkoppen på fröken Gittan. Det gjorde hon inte denna gången. Så det går framåt!

I Liljas klass (Ekorrarna), så är alla mellan 1 1/2 - 3 år. Därefter så går de till en lite mer avancerad klass med mer struktur där alla eleverna sitter i bänkar. Jag tror det kommer bli perfekt för när Lilja är redo att gå in i den klassen så är nästan Sofia redo för att gå in i Ekorrsklassen. Vi som föräldrar är med i minstingklassen men det är man inte i de äldre klasserna.

Det är också väldigt roligt att träffa en massa svenskar. Så många trevliga. Det var så roligt för det är en massa pappor där "Swedish Style," där mammorna jobbar och papporna jobbar "remote" då de är på pappaledighet från Svedala eller då mammorna jobbar och papporna är hemma med barnen. Det är så ovanligt här i staterna så det är kul att se.

Den här dagen har jag och Lilja också tillsammans bara vi två, då jag tycker det är viktigt att vi två får "vår" tid tillsammans utan bebis. Lilja har varit så duktig under den här "transition" tiden med ny bebis men vill att vi ska ha våran ostörda tid. Idag åkte vi till köpcentrat i Ventura innan vi åkte ned till Thousand Oaks och jag köpte lite nya kläder till Lilja. Vi gick till H&M och herregud jag kunde köpt hela affären till henne. Så söta kläder för småttingar. 

Min fina kompis Susanne sitter barnvakt till Sofia under den tiden som jag är nere på skolan. Så himla gulligt verkligen. En av de få personer som jag litar på. Skyla, hennes dotter tycker det är så roligt när "Fia" kommer över och hon vill ta hand om henne. Så sött!

 Imorgon bär det av till LA igen för ett födelsedagskalas för lilla Alexis som fyller 1 år. Uppdatering kommer. Ha en fin helg.
Kram

Lilja första visiten på Svenska Skolan.

Alla målade sina egna underlägg för fika som blev lamerade.

Fika, "Björnen Sover," och lekplatsen.

"Fia" hos bästa barnvakten Skyla!

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Vad trevligt att ni kommit i kontakt med den svenska skolan. VI bodde aldrig i närheten av någon förren vi bodde i Tampa och då var flickorna inte så intresserade eftersom de gick på mellanstadiet. Pratar du svenska med dina barn hemma vanligtvis? Mina barn är totalt tvåspråkiga och var faktiskt lite bättre på svenska när de var yngre innan de börjat i skolan fastän vi bodde i USA. Det är så intressant det där med tvåspråkighet och hur det skiljer sig mellan olika familjer. Läser just nu Theodor Kalifatides och han ville inte ens tala grekiska med sina barn för att han ville att de skulle vara bara svenskar, men det gjorde ju att de gick miste om ett gratis språk så att säga.

  Ha en toppen Söndag!

  Mvh, Anneli i San Diego

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,vad kul att du tittade in här och så intressant att höra om dina barn och att de är tvåspråkiga. Är din man amerikan? Jag känner ibland att jag inte pratar tillräckligt med svenska (försöker att alltid prata det men ibland så är ju mannen med eller så pratar Lilja engelska till mig och jag svarar på engelska) med Lilja så jag hoppas att svenska skolan väger upp mina brister. Sedan har jag hört olika teorier om det här när man ska börja prata det andra språket. Vissa säger direkt medans andra säger att man ska vänta tills de är runt 3. Jag kör på redan nu. Härligt att höra att du har fått dina barn helt tvåspråkiga. Nu får jag kika in hos dig :).

   Ha en super söndag du med! :) Kram

   Radera
 2. Hej Linda,
  Jag är lärare i svenska som andra språk och forskning visar att barn som lär sig två språk simultant, alltså samtidigt, blir native speakers i båda språken och kan uttala och behärska båda språken som sina två modersmål. Börjar man att studera språk # två senare i livet når man enligt forskning inte upp till samma nivå som modersmålet, så prata så mycket svenska ni bara kan. Ja, mina flickors pappa är amerikan. Ha en toppen dag! Kram, Anneli i San Diego

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, åh så härligt att höra det. Ja vi kör på så mycket vi bara kan. Kram :)

   Radera