tisdag 10 maj 2011

Tack och lov för sjukförsäkring

Vi har inte haft sjukförsäkring på ett tag nu så vi har inte kunnat gå till doktorn, eller tandläkaren på ett riktigt bra tag. Sist jag var hos tandläkaren var 2008 och samma för doktorn.

Nu har jag hunnit gå till både doktorn och tandläkaren och det visar sig så klart att jag har en massa konstiga grejer med mig.

För det första så har jag något som kallas for Periodontal Disease (låter ju inte så roligt eller hur). Det är helt enkelt tandlossning med andra ord. Kul!!! Är det sådant som händer då man börjar åldras? Som tur är så är jag i det tidiga stadiet så de kan fixa det med extrem cleaning. Jag kommer få gå tillbaka 4 ggr. 

Den här vill man ju inte se nu på ålderna höst.


Idag så var jag hos doktorn och då visade det sig att jag har en tandkötts bihåle inflammation. Inte så konstigt att jag har varit så trött. Jag har gått runt med en infektion. Det har spridit sig till ena örat, kinden och halsen. Nästa steg hade varit hjärnan. Tur att jag fick medicin.

Nu ser jag fram emot helgen. Min kompis Jess kommer komma och hälsa på på lördag. Förhoppningsvis stannar hon över natten då det blir tjejkväll. 

Jag och Jess har haft en hel del crazy moments.

5 kommentarer:

 1. Vad bra att du kollade upp vad som orsakat den extrema tröttheten! (Och att du kollade tänderna oxå) Usch vad läskigt om inflammationen hade spridit sig till hjärnan... Sånt är inte att leka med...

  förresten, kan inte även rökning orsaka tandlossning?

  Men bra att du fått medicin/behandling, så mår du nog bättre och blir piggare snart! Sköt om dig! Kramar

  SvaraRadera
 2. Jo, rökningen är det nog! Bäst du slutar! ;)

  Riktigt otäckt faktiskt - skönt att du kom dig dit i tid!

  Själv har jag haft återkommande mardrömmar om tandlossning sedan jag jobbade på en psykiatrienhet i Norge. En av patienterna hade lösa framtänder som hon brukade sitta och vicka på... Fick hon ett tuggummi stod tänderna som plocke-pinn i munnen! Inget man vill uppleva... Tack och lov var jag hos tandläkaren så sent som i vintras och det nämndes inget om något sådant otäckt... Mer om vikten av att använda tandtråd... :) Trodde aldrig jag skulle göra det då jag är på tok för bekväm. MEN jag har faktiskt kommit igång riktigt duktigt! + att jag börjat skölja med flour! Jag är min egen flourtant helt enkelt - varje morgon och kväll: "varsågod och skölj!" :)Det måste vara det där med 30... ;)

  Antar att det är oundvikligt med tandbortfall i längden men vid 30 är väl lite väl tidigt! :)

  Hade tandlossningen och tandköttsbihåleinflammationen något med varandra och göra förresten?

  Fick du veta vad det ena eller andra beror på?

  Huvudsaken är i alla fall att du får ordning på det nu! Snart är du pigg som en lärka igen! :)

  Kraaaam!

  SvaraRadera
 3. Emelie, jo rokning kan orsaka tandlossning, men kan inte tanka mig att det kan vara det... for da hade vi val alla haft losa tander haha.

  Caroline, herregud vilken lang harlig kommentar. Oh my gosh vilken historia med tanderna som plockepin... men herregud vem gav henne tuggummi :)hahahaha.... Duuuuktig som anvander tandtrad sa flitigt... ja, vi vill ju inte sitta dar allihopa utan tander om bara nagra ar.
  30 ar nog lite tidigt ja :).

  Nja de tva sjukdomsbilderna hor inte riktigt ihop faktiskt... eller nej det hade det inte... det ar tva separata saker... men pa satt och vis kan det val hora till for att det borjar med infektion uppe i tandkottet i de tanderna langs bak tror jag.. och sen sprider det sig... sedan hur bihale grejen kommer in dar fattar jag inte riktigt men men.. efter bara tva tabletter av antibiotikan sa har jag redan borjat ma battre... gor inte lika ont :)

  SvaraRadera
 4. Men alla som röker tappar ju inte tänder -dvs, det kan bero på olika typer av tänder; vissa tappar, andra inte. Alltså, det behöver inte vara så att vi alla skulle haft lösa tänder i såfall. :p

  Men vad menade de att tandlossningen berodde på?
  Jag menar, att man kan få tandköttsbihåleinflammation är ju inte så konstigt egentligen, men tandlossning?

  Skönt att du mår bättre!!

  SvaraRadera
 5. Ja, jag har ju vissa problem med att hålla saker och ting kort... ;)

  Klart hon skulle ha tuggummi - små glädjeämnen här i livet är värt mycket! :)

  Skönt att du mår bättre redan!!

  P.S. Jag tror ni kommer tappa alla tänder före mig om ni inte slutar röka... ;)

  Dessutom har jag hört att grundvattnet i USA är dåligt - bäst du flyttar hem så du inte är helt tandlös innan 35! :)

  SvaraRadera