tisdag 5 maj 2015

Andningsmetod 4-7-8

Har ni hört talas om andingsmetod 4-7-8? Det ska tydligen fungera vid många tillfällen såsom när man vill lugna ned sig inför kanske ett tal, en föreläsning, en uppvisning av något slag, när man ska sova osv. Man ska lugna ned hjärtslagen och lugna ned sig själv helt enkelt. 

Det fungerar som så här att man andas in 4 sekunder, håller andan i 7 sekunder och sedan andas under 8 sekunder. Sedan upprepas det här tills man känner ett lugnande eller att man somnar. 

Jag har haft ganska svårt att somna det senaste och har letat efter tips på internet. Jag måste säga att detta har fungerat ganska så bra för mig. Det enda är att när jag andas in och håller andan blir det nästan som att jag vaknar upp lite varje gång för det känns lite jobbigt men jag kommer sedan till ett stadie då jag känner mig lugnare och slutar då med processen, sedan några sekunder senare eller kanske minuter senare så sover jag. Tror jag i alla fall, då jag inte kommer ihåg mycket nästa dag efter andningen. 

Det kanske hjälper också att man faktiskt tänker och fokuserar enbart på denna andningen då det är ganska jobbigt att hålla andan och när man sedan blåser ut sakta så räknar man ju också. Finns ju inte rum för mycket annat att tänka på i det läget. 

Har ni också problem med att sova, testa vettja :). 
4 kommentarer:

 1. Sover som en stock! Men ibland när man vaknar och inte kan somna om för att man ligger och tänker på massa saker så borde ju detta vara bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja testa när du inte kan somna om. Härligt att du sover som en stock! :)

   Radera
 2. Hej Linda,

  Andning är så viktigt och speciellt att komma ihåg att djup-andas in långsamt och ända ner i magen. In genom näsan och ut genom munnen, djupt och sakta ca. fem minuter om dagen.

  4-7-8 hade jag inte hört talas om men prövade och det känndes skönt. Kan tänka mig att det är effektivt när man är spänd och stressad.

  Hoppas allt är bra med dej och din familj, Kram! Anneli

  SvaraRadera