onsdag 3 juni 2015

Bananbröd & Blåbärsbarer

Gårdagen gick i bakningens tecken. Min lilla hjälpreda Lilja och jag bakade bananbröd och blåbärsbarer.

Har du gamla bananer som är nära att kastas, kasta de inte, baka bananbröd istället. Det är ju så enkelt att röra ihop och bara så gott. Det finns inget bättre än varmt, färskt bröd rakt ut från ugnen med smör på. Det finns ju en miljon olika recept för bananbröd men det vi använde idag var riktigt gott. Sådär knaprigt på utsidan och lagom mjukt på insidan. 

Bananbröd Ingredienser

2-3 övermogna bananer
2 ägg
3/4 dl smält smör (1/3 cup)
1 dl socker (1/2 cup)
1 tsk vaniljextrakt (vaniljpulver funkar säkert lika bra)
4 dl mjöl (1 3/4 cup)
2 3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk kanel
1 dl valnötter (1/2 cup) - frivilligt

Här har jag varit så snäll och översatt till svenska mått :). 


Så här gör du

Värm ugnen till 175 grader. Smöra en brödform. Därefter blanda ihop de mosade bananerna, äggen, det smälta smöret, vaniljextraktet och sockret. Blanda i en annan bunke ihop de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, salt och kanel. Tillsätt sedan de torra ingredienserna till de blöta. Häll allt i formen och grädde i en timma ungefär. Voila!
Njut med mjölk och en massa smör. 


En som längtar att få sätta tänderna i detta brödet ser ni på bilden. Lilja älskade det.


Blåbärsbarerna bakade vi för Erics volunteering med ungdomsgruppen. Jag ville knappt ge bort de då jag åt en av de. Supergoda och ganska enkla att göra. Jag vet att jag tjötar om enkla och snabba recept hela tiden. Men när man är en "busy" mamma så är det käckt med saker som går snabbt. Blåbären var de vi hade plockat själva häromdagen.

Blåbärsbarer Ingredienser

3 1/2 dl mjöl (1 1/2 cups)
1/2 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
1 dl smör (1 stick of butter)
1 ägg
2-4 dl blåbär (gillar du blåbär använd 4 dl, det gjorde jag)
1 3/4 dl socker (3/4 cup)
1/3 dl citronjuice eller limejuice
2 tsk majsstärkelse


Så här gör du

Värm ugnen till 200 grader och smörj en långform. Rör ihop mjölet,  1 dl av sockret, salt och bakpulver. Tillsätt smöret (hårt) och ägget. Använd en gaffel eller fingrarna tills blandningen blir grovt blandat. Dela upp degen i två delar och pressa den ena delen ut i pannan. Jag dubblade receptet för degen i pannan då jag tyckte att det inte var tillräckligt. Du gör som du vill (man kan ju också använda en mindre panna). I en annan skål blanda ihop citronjuicen med resten av sockret och majsstärkelsen. Rör i blåbären försiktigt. Fördela blåbärsmixen jämt över degen i pannan. Strö sedan över resten av degblandningen över blåbären. Försök att täck de så mycket du kan. In med den i ugnen i 45-50 minuter eller tills blåbären bubblar och degen är lite brun. Innan du skär upp barerna låt de kallna helt. Jag satte in mina i kylskåpet i några timmar. 
3 kommentarer:

 1. Mmmmm! Så gott! Smart att lära upp barnen tidigt... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hah ja så kan Lilja baka till mig snart ;)

   Radera
  2. Vilken fals? Bananbrödet? mvh/Pamela

   Radera