tisdag 9 juni 2015

Det här med att gå in med skor...

Som ni säkert vet så går amerikanarna rakt in i huset med skor på. Det är ju något som vi absolut inte skulle få för oss hemma i Svedala. Nu under många års tid så har vi varit amerikaniserade (eller jag, Eric är ju amerikan av default) och låtit folk gå in med skor. Jag dock, går (oftast) inte in med skor hemma, men när jag går in i andras hus (amerikaner) så behåller jag skorna på för att alla andra gör det, men går jag in i någons svensk hus så tar jag av mig skorna. Nu har vi ju varit hemma hos en massa svenskar från svenska skolan den senaste tiden och ALLA tar av sig skorna innan man går in. 

När jag först kom hit så hade jag jättesvårt med att alla gick in med skor här. Inte nog med att de går in med skor i husen, de går på mattor, lägger upp fötterna (med skor på) i soffan eller ibland till och med i sängen. Man drar ju in en massa skit utifrån och det värsta som finns är att gå runt barfota och få en massa fnas fastnande under fötterna. Men ju längre man har varit här ju mer van har man blivit.... tyvärr!

Detta har kommit på tal mellan mig och Eric många gånger under åren och jag kommer ihåg ett antal år sedan att han bad mig att folk skulle få gå in med skor för folk är mycket mer bekväma på det sättet och jag gav med mig. Men nu har jag faktiskt fått nog och har implementerat en "No Shoe Policy."

Så sorry till alla er som kommit hem hit och kunnat gå in med skor, men nu blir det andra bullar. Nu blir det väl en sådan övergångsperiod innan folk vet att de ska ta av sig skorna innan de går in och jag får säga till varenda människa hela tiden. Jobbigt :( men värt det. Så mycket renare det kommer bli, och mindre städande för min del. 

Undrar om man kan göra något för att lätta övergången, folk kommer säkert tycka man är konstig.  Kanske sätta upp en skylt eller nåt? Har någon av er utlandssvenskar haft problem med det här? Vad gäller hemma hos er? No shoe policy eller är det ok att folk går in med skor?11 kommentarer:

 1. Hatar också skor inomhus, så äckligt, speciellt med heltäckningsmatta, jag tar i princip alltid av mig skorna på reflex även när ingen annan gör det.. Har ni den sista skylten? Så gullig och lixom inte otrevlig och folk borde fatta men ändå inte ta illa upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! Nej vi har inte den skylten men skulle gärna köpa den :) skulle passa så bra och som du säger låter det inte otrevligt.

   Radera
 2. Hej Linda! Jag har funnit att det bästa sättet är att berätta för folk redan när man bjuder in dem, typ, oh, and just so you know, we have a no shoes policy in our house. Om de frågar varför så kan man ju bara säga Swedish custom! Det funkar för oss iaf. Har märkt att folk inte gillar att vara oförberedda, vill ju ha fina strumpor på sig ;) Och de gillar inte heller om man säger att det blir smutsigt... det betyder ju att deras hus är smutsiga! Lite knepigt, men det har gått bra för oss! Viktigt är kanske att din man är med på noterna så att det inte alltid blir jobbigt och pá dina axlar... Vi har faktiskt tom gästsockar och slippers om folk vill låna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Tack så mycket för ditt råd. Jättebra ju. Man får liksom anpassa sig litegrann och erbjuda människor sockar eller tofflor. Kan förstå att det bästa inte är att säga att det blir smutsigt. Ja, jag har fått med honom och han glömmer själv stup i kvarten men det tar väl ett tag att vänja sig av med en sådan vana.

   Jag undrar vad det kommer sig att folk går in med skor i USA men inte i de flesta andra länder. Finns det några andra länder de går in med skor? Det gör det säkert.

   Intressant att höra om hur andra utlandssvenskar gör. Tack igen för din kommentar :).

   Radera
  2. Kul att du gillade mitt råd, gillar verkligen din blogg fö, du skriver om mycket som jag känner igen mig i, som har bott här i 20 år! Vi köpte ett gäng ikeatofflor till att börja med i olika storlekar och glada färger! Men det bästa är ändå att förvarna, kommer ihåg en gång, hos någon annan (amerikan med no shoes policy!) där min boss inte ville ta av sig skorna, men var tvungen, och den stackarn hade trasiga strumpor! ;)

   Kan tänka mig att det är vanligare hos er att gå in med skorna där det är torrt och varmt, med vinterväder är det kanske mer ovanmligt? vet inte riktigt... bara en av många kulturskillnader.. :) /anna

   Radera
  3. Åh vad gullig du är. Tack :). Wow, 20 år. Har du någon blogg man kan kika in på kanske?

   Smart att köpa en massa tofflor (speciellt från IKEA då de inte kostar så mycket där). Åh stackars din boss haha. Ja, jag har förstått att det är bättre att förvarna. Nu när det har gått lite över en vecka sedan vi införde det här så förstår jag att det är faktiskt lättare sagt än gjort att få det här att funka. Det är så ingrott här att gå in med skor, och som du skriver i och med att det är torrt ute större delen av året så verkar det som att det kanske är ännu mer acceptabelt att gå in med skor än i andra delar av USA där det regnar mycket osv.

   Min plan är att skaffa ett område utanför vårt hus (då det inte finns en hall utan man går rakt in i vardagsrummet) där det tydligt syns att man ska ta av sig skorna och erbjuda tofflor till alla. Plus förvarna folk till en början i alla fall. Kanske kan skaffa sådana där sjukhusplastsockor som går över skorna för de som vägrar ta av sig haha.

   Kramar till dig.

   Radera
  4. Så kul med svar! Nej, har tyvärr ingen blogg, men gillar verkligen att både läsa och prata om hur det är att bo här.. känner att jag inte börjat uppfatta alla kulturskillnader/svårigheter förrän nyligen! När vi var på Hawaii så fanns det små söta skyltar, typ små kakelplattor, man kunde köpa med målade sandaler på, och så Mahalo för tack, Mahalo for removing your shoes. Kul tyckte jag, kanske kan man göra en egen skylt, typ Thank you for removing your shoes och så en bild på ett par (eller en hög) skor! Ja, inte helt lätt, men beror på person också - och att få hantverkare att ta av sig skorna kan man nog glömma... Ett annat tips är att ha en stol eller liten bänk/soffa där folk kan sitta ner och ta av skorna, märkte snabbt att de äldre (hmm och en del yngre.. typ min man) absolut måste sitta ner och ta på/av skorna ;)

   Två söta skyltar:
   https://www.etsy.com/listing/87812211/free-shipping-thank-you-for-removing?ref=market
   http://www.schumanclean.com/please-remove-your-shoes-mahalo/ (men tyvärr inte till salu)

   Ha det fint! /anna

   Radera
  5. Haha ja jag håller verkligen med att en bänk kommer vara det perfekta. Vi har pratat här hemma om det och jag tror att Eric ska bygga en. Det är som du säger, äldre och en del yngre haha måste sitta när de tar av och på skorna. Det är kanske en konst som lärs från födsel ;) som svensk att kunna ta av och på skorna ståendes.

   Tack så mycket för tipset av skyltar :).

   Kram

   Radera
 3. Jag har tänkt på detta och aldrig fattat! Urfånig tradition verkligen som bara leder till mer städ och onödigt arbete. Helt rätt att du sätter ner foten ( utan skor - hahaha!)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur!!?? Jag kommer ihåg förr när man tittade på amerikanska filmer och såg folk gå inomhus med skor. Jag tyckte det var så konstigt. Redan är det MYCKET renare här hemma. Haha yes sätter ned skolösa foten hårt här hemma!

   Radera
 4. Bodde på Irland några år. Samma sak där med skor och heltäckningsmattor.
  Delade hus med några Irländare och de gick naturligtvis runt med sina skor överallt. Själv ställde man sina skor i hallen och bytte till ett par sköna Birkenstocksandaler. Då slapp man smutsa ner sina strumpor och ändå slippa gå med uteskor.
  Märkliga är ju dock att det regnar som bekant på Irland så det var ju inte lite grus som kom med in i husen. Skönt att ha vuxit upp i ett land där man förstår lulturen :)

  SvaraRadera