onsdag 27 februari 2013

Boende i Santa Barbara

Jag fick en förfrågan om hur boende fungerar i Santa Barbara, vad det kostar, vilka områden som är bra att bo i osv, så detta blir helt enkelt ett inlägg om det.

När jag och min kompis först kom hit år 2001 som studenter så hade vi fixat boende genom en agentur där vi fick kontakt med kvinnan som vi skulle hyra av. Vi anordnande allt över telefon och när vi anlände i Santa Barbara så var det bara att ta en taxi och åka dit. För det första så visade det sig att hon bodde hur långt bort från skolan som helst. Hon hade sagt över tel att det bara var ett stenkast dit. Hon hade även nämnt att det var en jättefin utsikt över vattnet men det enda vi kunde se var en stor häck direkt utanför fönstret. Vi bodde bara där i en månad. Inte för att vi valde att flytta ut. Nej, för att mannen i huset kastade ut oss. Våran överenskommelse innan vi flyttade in var att vi skulle betala kvinnan i huset hyran. När mannen sedan fick reda på detta så bestämde han sig för att vräka oss. Det visade sig att dessa två låg i skilsmässa och tydligen var mannen schizofren och kvinnan alkoholist. De var bosatta i var sin del av huset och mannens idé var att han skulle svälta ut kvinnan ur huset. Ja, uppenbarligen så var det ju det bästa som hände att vi kom därifrån men ville bara berätta om hur ett dåligt exempel på boende kan visa sig. Detta var vår första erfarenhet i USA.

Nä nog om det dåliga och till det bra med Santa Barbara boende istället. För det första så är Santa Barbara en otroligt vacker, ren och fin stad med alldeles underbart klimat. Perfekt väder året om. Det är därför man väljer att betala den höga hyran. För över 10 år sedan då vi flyttade till ovanstående galna människor så fick vi betala $950 för en liten studio (kokvrå), långt ifrån den centrala delen. På den tiden så låg dollarn på 10kr så ni kan tänka er att det blev mycket pengar. Vi trodde att vi blev lurade men fick snabbt begrepp om att Santa Barbara är en väldigt dyr stad att bo i. Nedan är ett antal punkter som man ska ta i akt innan man flyttar hit.

Dyrt Boende!
Som sagt det är väldigt dyrt att bo här. Man får räkna med att betala i alla fall runt $1200/mån för en 1:a (en amerikansk etta är en svensk 2:a). Det kan också vara i minsta laget ibland om man får nog då räkna med att bo i typiska 70-tals lägenheter. En finare etta i ett bättre område kan lätt gå för $1,400-$1,600/mån. En tvåa (alltså svensk trea) går från allt från $1,500-$2,300 med medelpriset runt kanske $1,800-$2,000. Många gånger kan man få tag i ett litet hus för de pengarna i den centrala delen i stan' vilket kan vara mysigt.

Vart ska man bo då? 
Ja, det beror ju lite på vem man är som person. Det finns många olika områden i Santa Barbara som är helt underbara att bo på.

Centralt Strandområde (nära hamnen och State St.)
Tycker man om sol, strand och hav så kan man bo i det fina strandområdet som ligger nära State Street som är den centrala gatan i stan'. Något man kan tänka på är att vart man än bor i Santa Barbara så ligger inte stranden (det finns många fina stränder här) längre än 5 min med bil från någonstans.


Mesa
Mesa är en del av Santa Barbara som har sin egen lilla community nästan med shopping, mataffärer, kaféer, små mysiga matställen osv. Plus Mesa ligger uppe på en kulle som blickar ner över vattnet. Det är otroligt fint med världens utsikt. Mesa har en park som sträcker sig längs med vattnet där det finns promenadvägar. Supermysigt att gå en prommis där.

Downtown
Vill man bo centralt helt enkelt så ska man hålla sig i närheten av State Street (nedre delen) Därifrån kan man gå sig till räddning till allt. Det finns mataffärer, shopping, cafeer, klubbar, barer etc. Allt finns inom räckhåll.


Upper East Side
Upperr East Side skulle jag vilja säga är ett väldigt mysigt, lugnt område som man kan gå till stan' utan problem. Där bor vi och det har alltid varit mitt favorit område i stan'. Fast det finns ju så många så det är svårt att välja. Det finns ett antal väldigt stora, fina parker i stan' vilka ligger i detta området. Det är väldigt centralt men samtidigt nog långt bort från den centrala delen av stan' så det är väldigt lugnt.



Detta är bara några exempel på vart man kan bo här i Santa Barbara, men väldigt bra exempel tycker jag själv :).

Standard
Något man ska förbereda sig på är att standarden är inte alls som den svenska standarden. De behöver inte följa några speciella regler här utan hyresvärdar kan hyra ut ställen som ibland ser ut som bara den.

Konstiga Hyresvärdar
Under vår tid här i Santa Barbara så har vi råkat ut för ett antal konstiga hyresvärdar. Ibland kan man ha tur och få tag på en jättebra en som vi faktiskt har nu. Men under årens lopp har vi inte alltid varit lika lyckligt lottade utan råkat på många störda. Det finns privata hyresvärdar och kommersiella hyresvärdar i stan' vilket har både sina för och nackdelar.

Craigslist
Jag skulle rekommendera att checka Craigslist för boende i Santa Barbara. Det är så vi har hittat 90% av våra boenden här i US. Något som kanske kan tilläggas är att jag har bott på många olika ställen under årens lopp.

Jag hoppas att det här hjälper dig som försöker komma underfund med vart du ska bo i Santa Barbara och hur du ska gå till väga. Fråga gärna om saker är oklara eller om jag ska addera mer information.


19 kommentarer:

  1. Jag tycker det är lite oklart... Du skriver att det är perfekt väder... Men ni har ju ingen snö!! Inte bra! :D

    Och det är så jädra roligt att läsa om alla dina små "möten" med udda människor. Du liksom fortsätter att dra dem till dig! Love it! :D

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja snö kanske inte finns men man kan köra till det :).

      Ja, dessa udda möten slutar nog aldrig. Får nog leva med det :)

      Radera
  2. Var bor ni nu Linda?
    Kul att läsa lite om Santa Barbara. Jag har aldrig varit där, men har hört att det ska vara dyrt. Hyrorna ligger nog rätt stadigt över hyrorna i Portland. Tror man får en amerikansk 2:a i centrala Portland för ca 1200-1800 usd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bor i Santa Barbara, eller tänker du var i Santa Barbara? I så fall så bor vi på början på Upper East Side. Ja hyrorna är jättedyra här verkligen. Många människor flyttar härifrån när det är dags för de att köpa hus för det är nästan en omöjlighet såvida man inte har jättemycket pengar. Ja, jag har hört att Portland ska vara riktigt affordable faktiskt och att det ska vara en av de bästa städerna i USA att bo i då man tjänar relativt bra, hyrorna är inte skyhöga plus att staden ska vara väldigt trevlig.

      Radera
  3. vi betalar 750 dollar i månaden, och då har vi inget rinnande vatten och det är BILLIGT, vill man ha rinnande vatten får man räkna med minst 1200 dollar, och då är det bara en 200-300 gallon vattentank.. :) Det är så sjukt dyrt här :) men det funkar ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men gud så konstigt. Det har jag aldrig hört om faktiskt. Wow, så hur mycket får man betala för vattentanken då och hur länge räcker en tank? Ja eller hur, trots att det är väldigt dyrt så fixar man det på något sätt :)

      Radera
  4. Åh vad härligt med en ren och fin stad, tycker inte direkt är ord man använder för att beskriva LA.
    Det är också väldigt dyrt här med :/

    Men jag skulle gärna betala massa pengar för att bo nära havet :)
    Bor ni nära vattnet?

    Hoppas du haft en toppenhelg,
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Haha nej inte direkt kanske. Ja, vi bodde i LA ett tag också och verkade som att priserna är typ detsamma som i Santa Barbara, i alla fall i de flesta områden.

      Vi bor ganska nära vattnet ja. Som sagt, man är alltid nära vattnet och stranden i Santa Barbara vart man än bor. Vi har väl kanske 5 min med bil, så det är ju inte så att vi bara har ett par hundra meter att gå.

      Tack! hoppas du haft en toppenhelg du med :)

      Radera
  5. Tack för ditt inlägg Linda :)
    Uppskattar det jättemycket när människor som du som fkt bor på plats tar sig tid att hjälpa med info :)
    Har hört att det finns mkt skummisar på craigslist och man bör kontakta den man är intresserad av först när man är på plats i USA?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men vad kul. Hoppas att det hjälpte något :).

      Jo visst det finns absolut en massa skummisar på Craigslist men man kan nästan lukta sig till de haha. Det är så typiskt fel att man förstår att det är fake. Men jag tycker absolut att man ska befinna sig på plats när man letar lägenhet över Craigslist till exempel så att man kan åka och möta med hyresvärdar och se stället i egen person innan man skickar några pengar.

      Låt mig veta om det är något annat jag kan hjälpa till med. Kram

      Radera
    2. Hehe ok=) Lite lättare nu också när man vet vad priserna "bör" ligga på, annars är väl risken stor att man tycker "oj, vad billigt". Det tar vi och så är det hos en galning :P
      Ja precis, skulle ju aldrig betala in ngt innan. Det om ngt är lika med att bli lurad.. :) Absolut, är glad att du tog dig tiden att skriva ihop detta=)

      Radera
    3. Precis haha... inte så bra kanske ;)

      Radera
  6. Bra inlägg. Mitt favo är Mesa alldeles vid Shoreline. Åååh, där vill jag bo. Området där ni bor måste jag kolla in också. Snart dax för min behövliga SB dos. Kommer på onsdag. :)

    Ha det fint

    Marita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller huuuuur vi bodde på Mesa för ett antal år sedan och jag älskade det. Det är så nära Shoreline och stranden. Så härlig luft där också tycker jag. Åh ha det så kul på onsdag :). Kramar

      Radera
    2. Hej! Min son har flyttat ner från Seattle till Solvang
      som ligger lite utanför Santa Barbara han tycker det
      är toppen med den "Danska" lilla staden och det fina
      vädret.

      Radera
    3. Vad roligt! :). Jag älskar att åka till Solvang. Man kan få sig sin Sverige fix där :)

      Radera
    4. Ja Linda och snart kan du köpa äkta polkagrisar
      som dom ska börja tillverka i Solvang det är min
      grabb och hans familj som öppnar affär där snart.
      Hasse.

      Radera
    5. Nämen vad spännande. Då får jag se till att testa de :)

      Radera