tisdag 5 februari 2013

Tyreoidit

Jag fick tillbaka mina prover från doktorn gällandes min Tyreoidit eller Sköldkörtelinflammation och tydligen visade sig resultaten vara tillbaka till det normala :). Hoppas nu bara att det stannar där. De ska hålla koll på hormonet i 6 månader eller så för att se till att det stabiliserar sig äntligen.

För ett tag sedan så kände jag mig sjuk i princip varje dag. Sådär man känner sig när man håller på att få influensan; svag, värk i kroppen, trött, febrig osv. Jag kände mig så trött på att känna mig sådan att jag gick till doktorn. De tog en massa prover och de fick fram att jag hade väldigt onormala sköldkörtelsvärden. Sköldkörteln sitter i halsen, utsöndrar hormon och styr och ställer nästan allt i kroppen.Doktorn gick så långt att han gav mig oddsen 70-30 på att det var en kronisk sjukdom som kallas för "Graves Sjukdom." Jag blev helt chockad för jag har aldrig fått ett besked om att jag skulle ha en sjukdom. Även om oddsen var 70-30 så sa han att han var nästan säker på att det var Graves. Han började nämna olika symptom som man kan få när man har den här sjukdomen, inklusive ögon som pluppar ut en bit.

     -Ehhhh VA..... Ok....Kul liksom!!!
Jag måste säga att jag blev riktigt ledsen. Det tog ett tag att processa det faktum att jag skulle ha en livslång sjukdom. Som uppe på att man kan ha symptom som; uttalad trötthet, nervositet, hjärtklappning, värmeintolerans, svettningar, muskelsvaghet, depression, problem med samliv, darrighet, frekvent tarmtömning, viktnedgång så kan man få ÖGONSYMPTOM- "oftalmopati," som gör att ögonen pluppar ut en bit. Detta händer tydligen inte alla med den sjukdomen men det finns stor chans att det kan inträffa. Tydligen så skulle risken minska om man inte rökte. Jag feströker ibland men tror ni jag gjorde det efter det beskedet?! NEJ!!!  Det bästa sluta-röka-knepet någonsin. Jag blev superparanoid och kom hem från jobbet varje dag helt hysterisk och frågade Eric om mina ögon såg annorlunda ut osv.

Eric är så snäll och stöttande. Han sa till mig ta inte ut något i förskott utan vänta på hur scannen skulle koma tillbaka. Jag fick nämligen gå till en specialist som skulle göra en scan på mig för att få det bekräftat om det var den sjukdomen eller ej.

Scannen tog väl bara en 30 minuter eller så om ens det och jag fick svar direkt. Det visade sig att jag inte alls hade denna sjukdomen utan Tyreoidit som är en inflammation av sköldkörteln och inte kroniskt utan bara ett virus. Mina värden var de värsta man kunde ha så inte undra på att jag mådde så dåligt men det var ett virus? Ett virus som inte är så roligt att ha kanske för det varar runt 2-3 månader och man mår hemskt MEN det var ett virus och INTE en kronisk sjukdom. Jag blev så glad verkligen och kände att jag kunde skatta mig lycklig. Gud så hemskt det måste vara att få ett besked om att man har en sjukdom som inte går att bota. Usch alltså!!!Tyreoidit är en inflammation av sköldkörteln där kroppen fightar sin egen sköldkörtel och vill stöta bort den. Allt hormon strömmar ut i kroppen, läcker ut och man får vad som kallas "Hypertyreos" (överaktiv sköldkörtel) och man kan få följande symptom;

 • Rastlöshet, oro, lättrördhet, lättretlighet, dålig sömn och en känsla av att alltid "vara på gång".
 • Skakande händer.
 • Viktnedgång trots ökad aptit.
 • Hjärtklappning.
 • Svettning, känslighet för värme och ökad törst.
 • Diarré eller behov av att gå på toaletten oftare än vanligt.
 • Andfåddhet.
 • Hudproblem, till exempel håravfall och klåda.
 • Förändringar av menstruationen – ofta blir mensen mycket sparsam eller oregelbunden.
 • Trötthet och muskelsvaghet.
 • Svullnad vid sköldkörteln på framsidan av halsen (struma).

Jag hade det mesta av ovanstående symptom. Något som jag dock inte hade var "viktnedgång trots ökad aptit" ..... Så klart!

Det som de nu då måsta hålla koll på är att jag inte får en underaktiv sköldkörtel "Hypotyreos" som kan ge följande symptom;

 • Trötthet och sömnighet är symptom på hypotyreos eller låg sköldkörtelfunktion.
 • Kall kroppstemperatur är också symptom på låg sköldkörtelfunktion.
 • Torr och blek hud är en av underactive sköldkörteln.
 • Tunn och grova hår och sköra naglar,
 • Depression,
 • Vikt vinna,
 • Muskelsvaghet och minskad rörelser,
 • Hes och KVÄKANDE röst,
 • Minskad minne makt,
 • Förstoppning är förenat med låg sköldkörtelfunktion,
 • Problem relaterade till fertilitet,
 • Oregelbunden menstruation perioder, och
 • Långsam hjärtfrekvens är också symptom på låg sköldkörtelfunktion.

Min doktor sa till mig att boka en tid om jag märker något av ovanstående symptom och att jag går upp i vikt. Jag sa till honom att han behövde ABSOLUT inte oroa sig.

Man kan gå fram och tillbaka mellan att vara Hypertyreos och Hypotyreos (överaktiv och underaktiv) vilket jag tror jag har gjort ett bra tag faktiskt. Ett symptom som jag fick när jag var Hypotyreos var dåligt minne. Jag höll på att bli rädd för mig själv för folk kunde berätta långa historier för mig om något och nästa dag så kunde jag inte komma ihåg ett jota. Det var skrämmande. Jag trodde jag hade något som kallas "Mommy Brain" då man är ny mamma och kan ha svårt att komma ihåg saker för man har för mycket att tänka på. Gissa om jag blev glad att det hade en medicinsk förklaring.


Ja, vad vill jag säga med allt det här förutom att jag uppmanar alla att hålla koll på hur de mår är att aldrig ta ut något i förskott. Även om någon säger till dig att det är på ett visst sätt så är det inte alls säkert att det är så. Vänta på beskedet, och "deal" med det då vad det än är. Jag gick och stressade upp mig i två veckor för ingenting. Så onödigt!

9 kommentarer:

 1. stressa inte nu utan njut av livet - dock rok inte ;) puss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det gör jag absolut! Nä inge mer rökande! :)

   Radera
 2. Inget ont som inte har något gott med sig heter det ju... Och jag är väldigt glad att du slutat röka! Kan du inte få Eric till det också?

  Skönt att du är bra igen vännen! Men återigen - vilken underlig läkare. Det kan inte ses som professionellt att oroa sina patienter på det viset innan man faktiskt vet.

  Frisk och stark! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur. Jag tycker inte han skulle gett mig några odds alls... utan sagt att vi får vänta tills efter scannen.

   Jo, Eric är faktiskt på "G" med att sluta :)

   Radera
 3. Vad skönt att det inte var en kronisk sjukdom!

  SvaraRadera
 4. Vad skönt att det var något som var så pass "lätt behandlat", även om det går att komma till rätta med Graves också, fast det är mycket jobbigare.
  ... man blir alltid lite tagen på sängen när man får ett besked, och det är väldigt lätt att bli väldigt hypokondrisk och paranoid innan man har all fakta :)

  Men skönt att det brara var tillfälligt i alla fall,
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Åh, jag satt precis och skrev att jag kände mig lite halvförkyld men att det aldrig bröt ut... Kanske har jag detta? Jag kan vara en riktig hypokondriker ibland!

  I alla fall, skönt att du mår bättre nu och att du inte hade fått en kronisk sjukdom!! :)

  SvaraRadera