torsdag 16 januari 2014

Skagenröra

När jag saknar Sverige som mest så brukar jag göra Skagenröra. Det finns liksom inget som är mer typiskt svenskt för mig. Det får mig att tänka på varma sommardagar på Smögen, middag ute på vår balkong hemma i Saltkällan som vätte ut över vattnet, eller midsommar firande i Strömstad (som ofta spårade ur, men har gett oss många goa' minnen som vi aldrig glömmer :)) med de bästa! Man kan ju ha skagenröra till så mycket. Du kan ha det på rostat bröd, i baguette (mmmmmm), i bakad potatis, på korv osv. 

Här tänkte jag bjuda på det receptet jag använt mig av de senaste åren då jag gjort skagenröra till oftast högtider, men ibland också till bara mig och Eric till middag. 

Ingridienser

500 g räkor
1 dl majonäs
1 dl  créme fraiche (här i USA så använder jag sour cream)
2-3 msk hackad dill
2-3 msk hackad rödlök
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 skvätt citronsaft

Om man vill kan man också addera:
1 tsk senap
1 skvätt tabasco sås
100 g löjrom

Jag brukar alltid använda mer av vad jag tycker om som exempelvis - rödlök och dill. Jag hackar så det står vilda till, adderar och smakar tills det blir precis så som jag vill ha det. Man kan ju expermintera sig fram. Jag adderar alltid lite senap och tabasco sås också för den där extra kicken. Men annars det enda som görs är att man rör ihop ovanstående ingridienser. Supergott! 
Hoppas det smakar!Här körde jag med bakad potatis och skagenröra! Om man vill kan man addera en sallad eller till och med en köttbit om man är riktigt hungrig!11 kommentarer:

 1. Mums, detta måste jag testa! Minus rödlöken, klarar inte av det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha rödlöken är min favvis. Ju mer lök desto bättre. Men Eric hatar det!

   Radera
 2. Detta har jag inte testat på år och dar :) Tack för påminnelsen. Tror jag ska festa till det på makens och min årsdag i februari!

  SvaraRadera
 3. Åh gud vad gott det ser ut!! :) Jag sitter och äter frukost och helt plötsligt smakar mina flingor inte alls lika gott när jag läser detta inlägg ;)

  Happy friday! :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nä passar nog inte riktigt ihop med flingor :). Kramis

   Radera
 4. GOTT! :D

  Men om vi ska vara noga är väl skagenröra egentligen danskt... ;) Har funderat på vad skillnaden mellan skagenröra och smögenröra är... Måste vara något skaldjur i den ena men inte i den andra... Får kolla det! Gott som bara den är det i alla fall! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kanske det är. Skulle ju verkar troligt då namnet är skagenröra. Men hur som helst så tänker jag på Svedala och Smögen när jag tänker på den underbara röran. Ja, de har ju många röror som man kan välja på. Den med kräftstjärtar i går heller inte av för hackor!!!

   Radera
 5. JA! Guu så sugen jag blev på Skagenröra nu! Tack för receptet, det sparar jag! Det är guld värt med svenska recept, modifierade till det amerikanska ingridienserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Hoppas det kommer till använding :)

   Radera