tisdag 17 februari 2015

16 Tips & Tankar för dig som är/eller är på väg att bli mamma...

Att bli mamma är kanske inte alltid det allra lättaste men här kommer några tips, tankar, och dylikt för att preparera dig som redan är, eller är på väg att bli mamma...

1. Du har haft en rejäl sovmorgon on du vaknar runt 8
2. Det borde vara allmän undervisning i skolan om hur BRA wipsen är (som används till precis ALLT; städa bilen, torka snoriga näsor, torka smutsiga händer, städa av barnvagnen från all välling som läckt ut, vårtorka huset etc.), så att man inte behöver vänta tills man fått barn för att få användning av dessa. 
3. Räkna med timmar i förberedelse för att ta dig ut ur huset för en liten tripp till lekparken (eller varsom). På ett ungefär kan du addera 1 timme per barn från den tid det brukade ta dig innan barn. 
4. Att handla mat kommer aldrig bli detsamma igen
5. Att sitta på soffan i mer än 5 min åt gången under dagen är ett minne blott. Luta dig mot diskbänken så ofta du kan istället. 
6. Vänj dig vid att kasta i dig maten (varje måltid - såvida du inte äter din middag väldigt sent - vilket vi ofta gör nu för tiden). En tanke kan vara att investera i mycket to-go mat.
7. Hoppas du gillar att diska och tvätta kläder. Annars lär dig att älska det och det snabbt. Du kommer att göra mycket av det. 
8. Egentid är ett minne blott (såvida du inte har en snäll man eller morföräldrar som kan avlasta när det behövs som mest). 
9. Lär dig att gilla morgonen (morgonstund har guld i mund - eller hur?) och natten. Arbetsdagen kommer vara väldigt lång. Ibland kommer du klocka 24 timmar om dygnet.
10. Har du levt loppan som ung och tagit hand om dina fulla kompisar kommer du ha ett övertag redan. Småbarn är som fulla människor - bajsar och kissar på sig överallt, kan oftast inte gå rakt, tar av sig kläderna (varsom helst), högljudda i allmänhet etc. 
11. Har du något att ta hand om som att betala en räkning, ringa ett samtal - lär dig att göra det fort. Det är bara en tidsfråga innan du blir avbruten - någon har slagit sig, någon behöver ett blöjbyte, någon annan skriker av ingen anledning...
12. Du kommer ha en miljon ofärdiga projekt, som du kanske kommer kunna avsluta när de börjar skolan - om du har tur. 
13. Investera i ett par set av öronproppar (ifall ett set tappas bort) för längre bilturer. 
14. Lär dig att använda en hand för mycket saker. Du kommer många gånger få försöka diska, laga mat, tvätta kläder, städa med en hand då du håller en bebis i den andra. 
15. Träna på att bli en riktig bra bilförare. Det kommer finnas tillfällen då du kommer behöva köra bil med en hand medans du vänder dig snett bakåt i bilen för att ta upp ett gossedjur eller sätta i en napp som fallit ur munnen. Investera i en "automatic."
16. Lär dig att ha många bollar i luften på en gång - literally! 

Denna listan kan säkert göras mycket längre men detta var det jag kom på, på rak arm.  Kan ni komma på något mer?


Men tro det eller ej, trots denna listan ovan så finns det ingenting som skulle få mig att ändra på något, jo kanske sova mer och några andra saker :). Nej, det finns inget som skulle få mig att byta mitt liv som mamma. Det känns nämligen som att livet startade när jag blev mamma. Det är så himla mycket som blir så förstorat med barn, som alla högtider osv. Det är underbart att på nytt se saker och ting genom ett barns ögon. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att jag faktiskt kan vara hemma med dessa två underbara varelser. 
3 kommentarer:

 1. Hej,

  Right on! Och så mycket igenkännande. Kul!

  Vilken jättehärlig bild på barnen.

  Ha en toppen dag!

  Kram,

  Anneli i San Diego

  SvaraRadera