onsdag 7 oktober 2015

Sofia 17 Månader

Den 30:e September fyllde Sofia 17 månader gammal. Mycket har hänt sedan sist och här är en liten sammanfattning med några av de mest relevanta stolparna:

Daredevil
 • Vi har fått en liten "daredevil" on our hands... Sofia är inte rädd för någonting. Hon älskar att kasta sig rakt ut för rutchkanan på lekplatsen (utan att sätta sig ned innan hon drar iväg) och hon kastar sig lika lätt i främmande folks armar nu. Vi gick igenom en period då hon var runt året gammal då det var lite svårt att lämna av henne på YMCA's (mitt "safe haven") KidsKorner men nu är det absolut inga problem vilket är skönt. 
 • Hon är en väldigt livlig ung dam som inte kan sitta still i fem minuter. Ibland önskar jag att hon ville sitta i alla fall i en minut typ så att man kunde gosa med henne men det händer endast när hon är sjuk eller jättetrött ;). Jag tar alla chanser jag kan dock. Nu när vi alla har varit sjuka i magsjuka så har hon varit så medgörlig vilket har varit mysigt, om ni missförstår mig rätt. 
 • För några månader sedan så började hon klättra ur sin säng på egen hand och jag blev livrädd för jag vill ju inte att hon ska ramla och slå sig så jag kastade mig på Google (så klart) och hittade lite tips. Om man fortsätter att ha de i sin sovsäck som man haft innan de är tillåtna att ligga med sin egen filt så kan det hjälpa och det har det gjort tack och lov. Hon kan inte klättra i sin sovsäck så den kör vi på tills faran är över. Det är ett tips för er därute med vildingsbarn :). 
 • Sofia tycker inte bara om att klättra ur sin säng. Hon tycker om att klättra på och över precis ALLTING. Mitt jobb är att hålla henne levande. Hon tycker om att klättra upp på vårt skrivbord i sovrummet. Hon gör det säkert 50 gånger per dag. Ingen överdrift! Jag tar ned henne och säger "Nej, där får du inte gå upp!" och nästa sekund är hon där igen. 
Babyproofing
 • Vi har "babyproofed" i hela huset, vilket verkligen har underlättat för alla parter. Man behöver inte oroa sig varenda sekund för man vet att skåp och dylikt inte kan öppnas och farliga vätskor intagas exempelvis. Så all babyproofing har gjort att vi kan slappna av lite mer i alla fall. Självklart måste man passa de hela tiden men det har lugnat ned sig i alla fall. Under processen så måste jag erkänna att jag kände någon sorts tillfredställelse när hon gick från skåp till skåp eller låda till låda och inte kunde öppna de :). Äntligen liksom så vann vi kampen! Med Lilja behövde vi inte göra någon "babyproofing" alls. Hon öppnade kanske någon låda hon inte borde någon gång men det var på en helt annan nivå. 
Favoritgossedjur
 • Hennes favoritgossedjur är en gås från IKEA (haha passande eller hur? :)) som hennes farmor gav henne när hon fyllde 1 år gammal. Den har hon verkligen fastnat för och MÅSTE ha när det är dags att gå och lägga sig på kvällen. 
Matvanor
 • När det gäller maten så har vi det fortfarande inte lätt. Hon är väldigt petig med vad hon vill äta och det värsta är ju att nu består hon ju i princip av våfflor och bacon för det är nästan det enda hon vill äta. Doktorn säger att vi inte behöver oroa oss dock och att det kommer bli bättre så vi håller tummarna. 
 • När det gäller att äta med sked och gaffel så tränar vi dagligen :).
Språk
 • Hon har börjat prata så himla mycket på senaste. Jag försöker prata så mycket svenska som möjligt till fröken Sofia och hon kan nämna många kroppsdelar på svenska redan. Varje dag kommer det nya ord. Jag riktigt ser hur hon vill lära sig nya ord och kunna kommunicera med oss. Hon verkar så frustrerad många gånger när vi inte kan förstå henne. Om hon inte kan kommunicera så pekar hon istället på det hon vill ha. Hon brukar dra ut sin "high chair" när hon är hungrig och öppna kylskåpet.
 • Det går lite bättre att läsa böcker till henne än vad det gjorde för bara ett litet tag sedan. Som jag skrev innan så kan hon inte sitta still knappt en sekund och då kan det inte vara lätt att sitta genom en hel bok, men det har som sagt blivit bättre och jag tror hon tycker det är roligare nu då hon förstår mer av böckerna vi läser. 
Underhållande
 • Och sist men inte minst måste jag nämna hur rolig Sofia är. Dagligen får hon oss att skratta så att vi viker oss. Hon är så högljudd, animerad och VÄLDIGT VÄLDIGT busig. 

Vi älskar vår lilla Sofia så mycket! 

2 kommentarer:

 1. Påminner en smula om lillebror när han var liten kanske...? :) Dessa gener!

  SvaraRadera