onsdag 23 januari 2013

Automatlåda

Något som är mycket vanligare i USA än i Sverige är att man kör bilar med automatlådor. Det är nästan ovanligt med växellådor. De flesta vet heller inte hur man kör en bil med växellåda. I USA kan man till och med ta sitt körkort körandes en bil med automatlåda. Jag lärde Eric att köra bil med växellåda haha. Han skämdes ihjäl, men nu kör han som en NASCAR driver :).

Det är ju så klart väldigt bekvämt att köra automat då man helt enkelt bara använder fötterna och man har händerna fria, förutom att man borde ha de på ratten då :). Det som sades till mig var skälet till detta fenomen var att amerikanarna har så många stoppskyltar i städerna och i Europa kör man fler längre sträckor så man behöver inte växla lika mycket. Men herregud vi har väl en massa stoppskyltar och stoppljus i våra städer också eller!?

Min svenska kompis som bodde i USA innan jag kom hit sa till mig att förbereda mig på att alla människor äter frukost i sina bilar på vägen till jobbet i och med att det är så mycket trafik och långa köer (främst i storstäderna). Och det är ju faktiskt sant. Dagligen kör jag förbi någon som mumsar på sin frukost. Och när jag säger frukost så menar jag frukost. Man kan se folk som äter sin havregrynsgröt med sked. Det är ju inte jättevanligt tack och lov men jag har sett det. Vanligare är nog att man dricker sitt kaffe och kanske äter en muffins. Jag älskar att de flesta bilar här i USA har kopphållare dock.

På flipsidan så har jag kört en bil med växellåda samtidigt som att jag har druckit kaffe, rökt och pratat på telefon. Det här är ju verkligen inte att rekommendera men som tur är så var det ett antal år sedan som jag gjorde det. I det fallet så hade ju en automatlåda varit att föredra.


Textning och att prata i telefonen utan handset är nu förbjudet och har varit ett längre tag här i Kalifornien tack och lov. 

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte det var väldigt obekvämt med automatlåda till en början, men nu älskar jag det! Jag har insett att det skulle vara väldigt jobbigt med manuell växellåda här i LA med alla bilköer. Jag skulle få träningsvärk i vänster benet av allt kopplande ;)

  Hur länge har du varit i USA? :) Jobbar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Ett ben skulle ha mer muskler än det andra på grund av allt kopplande :).

   Jag har varit här sedan 2001 så 11 år. I augusti 12. Inte klokt vad tiden går. Ja, jag jobbar på ett property software management företag som en Operations Analyst. Kan berätta mer i ett inlägg vad det innebär :). Jobbar du eller går du i skolan?

   Radera
  2. Det låter spännande! Du får gärna berätta vad det innebär :)

   Jag volontärjobbar bara och håller på med processen att få amerikansk sjuksköterskelicens - inte det lättaste men skam den som ger sig.. eller något ;)

   Radera
  3. Jamen det låter roligt :). Hör att sjuksköterskor tjänar riktigt bra här i USA också :).

   Radera
 2. Tycker absolut du ska berätta mer i ett inlägg om vad du faktiskt gör på jobbet...! ;)

  Ja, ju mindre annat man håller på med när man kör bil desto bättre. Fattar man inte att man riskerar både sitt eget och andra människors liv och hälsa?

  Automat är väl ett trevligt inslag men att bara köra automat hade inte jag tyckt va kul i alla fall. Mamma och pappa har ju två bilar och det har i alla år varit en av varje. Då håller man sig ajour! :D

  SvaraRadera
 3. Jag vet. Det finns människor som inte är kloka. Nä, lite kul får man väl ha när man kör bil eller. Ibland i alla fall. Och då är ju manuell att rekommendera :).

  SvaraRadera