fredag 11 januari 2013

CSN

Jag har precis fått information från CSN på mitt årsbelopp för 2013 så jag kände att jag behövde skriva ett inlägg om det.

Jag förstår inte hur den här organisationen fungerar alltså. De säger nu att jag är skyldig att betala tillbaka ett resterande årsbelopp från 2011 på över 30 000 kr samtidigt som de vill att man ska betala på 2012s årsbelopp och nu det kommande hutlösa summorna från 2013. Och betalar man inte i tid eller betalar för lite på grund av att man inte har haft råd att betala den hutlösa summan de kräver så blir man istället betalningsskyldig på hela lånet haha. Jag har aldrig varit med om maken vilken organisation. Om man inte kan betala allt de begär hur fasen tror de att man ska kunna betala hela lånet då.

Min kompis och jag brukar alltid prata om det här och skoja. Hon fick i princip samma information, och har fått det ett antal gånger och bestämde sig för att skriva ett brev till CSN och berätta att hon får helt enkelt börja prostituera sig om hon ska kunna betala vad de kräver. Hon fick inget svar tillbaka.

Nu säger jag inte att man inte ska betala tillbaka lånet. Det ska man ju självklart göra. Har man lånat pengar, och fått tillgång till en utbildning så ska man ju absolut göra rätt för sig. Det är inte det det handlar om. Men CSN vägrar att arbeta med en, kompromissa och komma till en överenskommelse. Jag menar det som skrivs och dokumenteras på papper som skickas in är inte alltid det som gäller när det kommer till vad man kan betala. Är det inte bättre att man betalar någonting istället för inget? Sverige, med sin byråkrati verkar göra det omöjligt måste jag säga. Här i USA kan man i alla fall prata sig till räddning och komma överens så att båda parter vinner.

Ta till exempel min resterande skuld från 2011 som nu är över 30 000 kr. I december 2012 så var den 7 000 kr. Hur går det ihop liksom. Det jag kan gissa mig till att det handlar om är att de inte har fått in deklarationspapper från 2011 från mig ännu för detta hände 2011 gällandes 2009 också. Vad jag inte förstår är vart de får summorna från. Hur räknas det ut om det inte finns några deklarationspapper att titta på. Gissas de fram eller? Jag har emailat CSN om detta så vi får se om det går att resonera med de om detta.

Det var ju förresten en stor nyhet som man inte fick någon information hemskickad om utan det dök bara upp i årsbeloppsredovisningen att nu så har CSN börjat kolla upp att de uppgifter om vad man tjänat tidigare under året ska bekräftas med hjälp av skatteintyg. Det är väl inte så konstigt kanske men det hade ju varit bra att fått någon information om det innan det sattes i bruk. Detta sattes ju visserligen i verket ett par år sedan men värt att notera tyckte jag.

Och inte gör de det lätt för en att betala heller. Jag får transferera pengar från min bank som tar en avgift på runt $40. Kul liksom när man ska betala en räkning. Nu har de dock äntligen startat med att man kan betala med kort. Men du kan inte betala en räkning med kort som är försenad. Nej då måste du betala på annat vis. Det är ju de räkningarna om några som man borde ha tillgång att betala med kort.

En annan sak jag råkat ut för många gånger är att man får olika information beroende på vem man pratar med vilket jag anser vara ganska oroväckande. När jag får uppgifter om ändringar från CSN så dubbelkollar jag de alltid vilket jag är glad att jag gör i och med att jag vid flertalet tillfällen fått fel information och då gällandes mängden pengar som ska betalas, vilken då oftast är gravt överdriven. Detta är väldigt jobbig och krävande men absolut nödvändigt uppenbarligen.

Som sagt nu har jag skickat ett email till CSN och frågat om summan från 2011 som de vill ha betalt får vi se vad de kommer tillbaka med. Det beror väl kanske på vem som svarar vad vet jag. Svaren kan nog vara många.

Nä självklart ska man inte smita från CSN som så många har gjort redan. Man ska ju så klart betala för sig. Men om vi som låntagare ska göra rätt för oss så ska väl likaså CSN kunna stå tillsvars och vara lite hjälpsamma och inte bara suga ut folk på pengar, då oftast dessa oändliga avgifter som tillkommer.8 kommentarer:

 1. och kommentera det blir... Tror jag lagt en halv dag på det redan! :)Keep up the good work! Ska ta tag i mitt eget bloggande också och då förväntar jag mig lika mycket kärlek och uppmärksamhet tillbaka! :)

  CSN då... Låter konstigt... Har ju bara erfarenhet av att ta studielån här i Sverige och det har inte varit några problem... Men från 7000 till 30' låter lite magstarkt... Höjd ränta? ;) Nej då skämt åsido - hoppas det ordnar upp sig. Klart det blir svårare att hantera när man är så långt borta dessutom... Antar att en anledning är att det är väldigt många som faktiskt smiter från betalning (varit uppe på nyheter här hemma). Men det är ju synd att de drabbar de som försöker... Vill ju inte att du ska behöva prostituera dig! :)

  Men försök inte få USA att framstå som ett hjälpsamt land om man inte har tillräckligt med pengar! Det köper jag inte! Ajajaj - nu blir det debatt! ;)

  SvaraRadera
 2. MÄH! Halva min början försvann! Jag skrev att det inte var så bra att utebli från din blogg i ett par veckor då det blev så jädra mycket att läsa och kommentera! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det måste väl ha varit ett roligt tidsfördriv ;)

   Radera
 3. Åh nej vad jobbigt, jag har också haft problem med csn och jag har haft vänner som haft det också.. Men min vän fick lägga upp en betalningsplan för sin återbetalning, konstigt att de inte erbjuder dig det.. Men typiskt csn, om det inte löser sig kan jag ge dig namnet på mannen som var otroligt hjälpsam mot mig.. Ser verkligen inte fram emot när tiden kommer för att betala tillbaka mina enorma studielån..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gud så konstigt att det kan vara så olika. Det är det jag menar att man får olika svar beroende på vem man pratar med :(.

   Nä när tiden kommer så är det inte roligt haha...

   Radera
 4. Hmm jag har aldrig haft några problem att betala sen avgift tillsammans med summan som behövdes betalas! Har också haft problem men med att dom inte skickat någon betalnings påminnelse till mig om jag glömt bort att betala. Är ju så himla mycket annat att hålla reda på.
  Hoppas det löser sig i slutändan.
  Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det kan vara så olika. Ja det löser sig säkert :). Så tjatigt bara.

   Radera