söndag 29 december 2013

Det här med att sova på vänster sida när man är gravid...

... är verkligen lättare sagt än gjort. För det första så hade jag ingen aning om detta tills jag helt enkelt snubblade på en artikel online häromdagen. Ingen doktor nämnde det här för mig sist gång jag var gravid med Lilja och allting gick ju bra. Men tydligen säger vissa studier att bebisen kan avlida såvida man inte sover på vänster sida. När man är gravid och ligger på rygg så trycker bebisen tydligen på kroppspulsådern som kan minska blodflötet och syret till bebisen. Enligt vissa artiklar så verkar det som att man i alla fall skulle bli medveten om detta långt innan fostret skulle vara i fara då man skulle känna väldigt obehag, bli yr och byta ställning. Jag har hittat många delade meningar om detta på internet där många (både doktorer och privatpersoner) säger att det är helt ok att sova på det sättet man känner sig mest bekväm på, därav andra menar att man kan skada sin bebis allvarligt om man inte sover på vänster sida.

Jag tycker det är allra bekvämast att sova på rygg nu när jag är gravid men har tvingat mig att sova på vänster sida efter jag läst om detta fenomen. Sedan på natten snurrar jag en hel del och jag vaknar upp hur som, antingen på vänster, höger sida eller på rygg. Nu får jag panik så fort jag inser att jag inte sover på vänster sida.

Många gånger kan jag tänka som så att kvinnor har ju fött barn i alla tider osv, men samtidigt så tycker man ju att forskningen skulle ha gått framåt och det man inte visste då kanske man vet nu. Vad tycker ni om det här? Har ni hört om det här förut?


5 kommentarer:

 1. Det känns konstigt å behöva ligga enbart på vänster sida. Det har jag aldrig hört nåt om.
  Kram / Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går liksom inte. Plus man sover ju så man har ju ingen aning om på vilken sida man sover då.

   Radera
 2. Bäst att börja vänja sig då... Utifall menar jag! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhhh är det något du vill berätta? :)

   Radera
  2. Nä, absolut inte! �� Men utifall det skulle bli aktuellt någon gång längre fram så har man säkert annat att tänka på så då är det ju skönt om man redan jobbat in hur man ska sova.

   Radera