torsdag 12 december 2013

Sjukförsäkring & USA...

VARNING: LÅNGT INLÄGG!!!     
... Går liksom inte ihop. Jag tänkte att jag måste dela med mig av våra erfarenheter vad gäller den amerikanska sjukvården, eller i alla fall hur det har varit nu det sista. Vården är det ju absolut inget fel på här i USA (en av världens bästa), man kommer in snabbt (inte som i Sverige där man får vänta i månader innan man opereras osv), men man måste ju betala för sig för att få den här bra vården, och de summorna är inte att leka med.

Oftast så får man sjukförsäkring genom sitt jobb här i USA och oftast så är det en väldigt bra sjukförsäkring där det mesta av vården täcks. Men har man inget jobb så får man betala den ur egen ficka, vilket kan vara väldigt kostsamt, plus oftast inte lika bra som man kan få genom sitt jobb, såvida man inte har mycket pengar och kan betala för sig. Det finns olika nivåer och ju mer man betalar ju bättre sjukplan får du (i de flesta fall). 

Nu när jag slutade mitt jobb så försvann den sjukförsäkring som jag haft genom jobbet. Eric och Lilja var båda två uppsatta på min försäkring (för Eric får ingen försäkring genom sitt jobb då han är egen företagare), så allihopa har gått utan försäkring sedan den 1:a november. Inte så bra kanske, när man är gravid och har ett barn där mycket ofta oförutsetta saker kan hända. 

När jag slutade mitt jobb så fick jag erbjudande om att forsätta min sjukplan (exakt samma som den har varit genom mitt jobb - men MYCKET dyrare) genom COBRA som det heter. Man har 60 dagar på sig att anmäla sig efter man har gått ifrån sitt jobb (vilket också menas om något hemskt skulle hända någon av oss "peppar peppar" så skulle vi kunna anmäla oss till COBRA, betala avgiften och våra sjukräkningar skulle vara täckta "retroaktivt" - vilket är tur. Så tekniskt sett så är vi ju garderade just nu), men det de inte berättar för dig är att du får inte pappersarbetena förrens minst en månad senare och under den tiden får du betala alla sjukräkningar själv (du får sedan ersättning för vad du har betalat - men vi alla vet ju hur lång tid sådant tar).

Om vi skulle välja att anmäla hela familjen till COBRA så skulle priset per månad vara $1,350.00. Vi har inte de pengarna så vi bestämde oss för att träffa en "broker" som hjälpte oss att fundera ut den bästa lösningen för oss. I och med att jag är gravid (så har jag något som kallas för "pre-existing condition") och inte något försäkringsbolag skulle försäkra mig vid detta laget. Inte klokt om ni frågar mig! Tänk en människa som har cancer som de då likadant skulle vägra att försäkra. Så vi kom fram till att den bästa lösningen för oss var att ha bara mig fortsätta på COBRA (endast $450/månad haha), och vi skulle sedan hitta en individuell försäkring för Lilja och Eric under november och december. I januari kommer saker och ting ändra sig en del i och med "Obama Care" så vi skulle titta tillsammans med handläggaren på möjligtvis andra lösningar. 

Nu för ungefär en vecka sedan så fick jag allt pappersarbete på posten om att anmäla oss till COBRA. Om jag nu skulle anmäla bara mig så måste jag hitta $1,000.00 någonstans. De pengarna finns liksom inte. Jag har känt sådan panik för jag måste ju gå till doktorn. Jag har missat två stycken tider hos dokorn som jag hade för att jag hade inte råd att betala ur egen ficka. Jag grät när jag gick därifrån och de nekade mig vård. Jag sa till de att vi väntar på COBRA pappersarbetena men trots det så vägrade de att se mig.

Nyligen så ansökte jag om en försäkring som skulle täcka min graviditet och precis ALLA kostnader som tillkommer en graviditet. Min kompis tipsade mig om den här fösäkringen och den är för människor som inte tjänar jättedåligt (för det finns statlig hjälp att få för de) eller inte tjänar jättemycket. Så för en som är "Middle Income" helt enkelt. Nu är det så att man måste ansöka och ens lön måste hamna inom en viss ram för att man ska kunna kvalificera. Den här försäkringen skulle inte täcka någonting annat än graviditeten så bryter jag ett ben så får vi betala för det. Men vi får ta chansen.

Under tiden så har vi också ansökt om försäkring för Eric och Lilja. Den skulle kosta drygt $250.00/månad och är en mer eller mindre katastrofförsäkring, vilket menas att man inte skulle bli ruinerad om något oförutsett skulle hända Vi fick precis hem ett brev som sa att på grund av att Eric och Lilja är relaterade till mig (trots att jag inte var med på¨den ansökan alls), så nekades de på grund av att jag är gravid. Så nu försöker våran handläggare hjälpa oss tänka ut en annan lösnng för de två.

Alltså, detta landet och försäkringar alltså. Jag blir så arg så det finns inte. Sjukvårdsreformation behöves ju verkligen, och snabbt också!!!

Men snälla håll tummarna för oss i alla fall om att vi får den här försäkringen så att jag äntligen kan gå till doktorn.

Har någon annan där ute haft liknande eller andra jobbiga erfarenheter av sjukvårdsförsäkring i USA?


"Ja, det är ju bara att fortsätta kurera mig hemma. Här är det ju ingen som har råd att gå till doktorn. Hoppas det inte är något allvarligt!!!"9 kommentarer:

 1. MEN GUD! Usch blir så irriterad över att höra sånt här. Det är verkligen medelinkomsttagare som kommer i klämm, för är man fattig så for man ju hjälp av staten och har man riktigt gott om pengar så ordnar det sig endå ...

  Jag tycker de ska höja skatten och göra som i Sverige, billigare vård för alla. (vet att jänkarna är helt besatta av att INTE höja skatten hahaha) Sen kan man väl ha högre självrisk på vissa saker som kanske är självförvållade... Den här nya reformen har massor med kryphål och folk som har råd att kommer att kunna komma undan!

  Hoppas och håller alla tummar och tår för att det ordnar sig för er/dig. Sjukvården är superparanoid om inte papperna finns på plats eftersom de är rädda att betala kalaset själva.
  ... ivärsta fall kan du få låtsas vara mig och använda min försäkring ;) ... fst då får du åldras något år och krympa någon cm ;)

  Stor Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för pepptalket :). Jag kommer ringa på måndag så får vi se!

   Jag håller med dig. Höj skatten så att alla får fri sjukvård. Verkar inte klokt att ett sådant här land som är så framåt på så många andra sätt ska vara så bakåt när det gäller sjukvård som är så otroligt viktigt. Jag väntar hellre lite längre på att komma in än att betala sjukt mycket pengar för vården.

   Ja, löser det sig inte får jag kontakta dig och låna din försäkring då haha. Tack för erbjudandet :).

   Kramar

   Radera
 2. Herregud alltså! Jag blir så himla ledsen och upprörd när jag läser detta! Det är så himla sjukt system det här med sjukförsäkring i detta land! Nästa så man blir lite mörkrädd... Men tur att OC snart träder i kraft - och på tal om det: Hur tänker människor som är emot Obama Care egentligen?!

  Jag hoppas verkligen att det löser sig för er! Det måste ju finnas något försäkringsbolag som kan hjälpa er för ett rimligt pris? Hur kommer det bli sen när Obama Care träder in? ( är tyvärr inte så insatt )

  KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår verkligen inte heller hur människor tänker som är emot Obama Care. Nu är det ju säkert en massa saker som behöver finslipas med det också innan det fungerar som det ska, men det är ju i alla fall på rätt väg.

   För Erics och Liljas del så tror jag vi kommer hitta en bra lösning, men för en annan som är gravid så är det inte lika enkelt i och med att ingen försäkrar en för tillfället. Jag hoppas verkligen att den här försäkringen jag har ansökt om kommer gå igenom :).

   Jag tror Obama Care har trädit in redan, eller man kan i alla fall signa upp sig för det. Det finns olika planer att välja mellan och priset baseras sedan på vad du tjänar. Verkar som att när vi blir fyra här i familjen så kommer vi möjligtvis kunna signa upp oss för en bra Obama plan. Men vi får se hur det blir, det är ju ändå 5 månader eller så kvar.

   Tack för stödet :)

   Tusen kramar

   Radera
 3. Detta är helt sjukt!! Så sjukt att de inte finns ord. Jag var i samma situation som dig när jag blev gravid förra året i december (upptäckte det i börja av januari), ingen försäkring och en man och barn. MEN som TUR är bor vi i New York och där finns det en gratis försäkring för oss "fattiga". Den är helt gratis för oss eftersom vi tjänar så pass lite och är en så stor familj. Jag har fått allt betalt med den försäkringen och tre månader efter förlossning. Plus att vår dotter får basic health care och likaså maken. Dock står den inte för andra pre-existing saker än så länge...men i januari då jäklar. Jag fattar inte hur detta kan få fortgå och att folka inte fattar att en allmän sjukvård benefits alla! Folk kan bli sjuka, slipper få sina hem tagna, slipper tappa sitt jobb och slipper hamna på welfare. Jag tror nog att folk kommer att fatta när det väl gäller dem. När man väl fått en sak, vill man ju inte ge tillbaka. Sjukvård är precis en sån.
  Jag hoppas verkligen att allt går vägen för dig och er och det snart!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket för din kommentar. Så intressant att läsa att du gick igenom i princip samma sak. På din beskrivning av den försäkringen som du hade så liknar den väldigt mycket den jag hoppas på att få. Den täcker som sagt bara graviditeten, men allt som har med den att göra i alla fall, och även 60 dagar efter förlossning är man täckt. Sedan sätts bebisen automatiskt upp på samma försäkring i princip, eller genom samma bolag i alla fall.Hoppas, hoppas! Så skönt att höra att det löste sig för dig i alla fall.

   Ja, jag hoppas som du på att det kommer ändra sig, kommer januari. Det är absolut som du säger att innan det händer en själv så är det liksom inte aktuellt och viktigt nog att ta i.

   Tack så mycket för stödet :). Kramar

   Radera
 4. Du ger mig vatten på min kvarn... Rika och friska klarar sig utmärkt - skit i alla andra. Var och en är sig själv närmast. Men vad händer när olyckan är framme. Och tänk på alla de som från början inte haft samma förutsättningar som många av oss andra. Åh om jag bara hade tid att skriva en uppsats!

  Jävlar!

  Nåja, hoppas att det löser sig snarast - annars får du som sagt flytta hem... Inget ont som inte har något gott med sig! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får försöka se det så :). Ja, det är verkligen inte klokt hur något sådant här kan fortgå ännu i USA av alla ställen.

   Radera
  2. Tja, USA förundrar mig lite... Så långt fram i utvecklingen på många sätt och så långt efter på andra plan...

   Radera