fredag 6 december 2013

Julbordspreparation

Imorgon så kommer några svenska kompisar över hem till oss och så ska vi ha svenskt julbord :). Måste hålla i de svenska traditionerna eller hur!? Usch och fy jag har så mycket att göra idag, extrem städning, handla mat, baka och fixa för imorgon. Ikväll har de också en julparad här i stan' som jag ville tagit Lilja till. Vi får se vad som hinns.

Vi har delat upp allting av vad som ska lagas och det här är vad vi har kommit fram till:

Skinka 
Köttbullar
Jansons Frestelse 
Rödbetssallad 
Ägghalvor 
Ost & Bröd 
Ris a la Malta
Sill 
Gräddfil 
Potatis
Lax 
Prinskorvar 
Pepparkakor
Lussebullar
Knäck
Marsipan 
Öl, Vin, Julmust
 Ugnsbakad Omelett 
 
 
 

Vad har ni på julbordet? Sådant där som sylta och surströmming ville inte någon av oss ha. Våra amerikanska män skulle nog inte uppskatta det heller. När man har bott utomlands ett tag så kan man ju verkligen förstå att en del av den svenska maten som vi älskar kan upplevas som grotesk och inte alls aptitlig av andra människor från andra länder. Men så är det ju överallt.

Ska ni andra utlandssvenskar fira på något svenskt vis över jul?

5 kommentarer:

  1. Det verkar som du har fullt upp som hemma mamma :) va kul med ett svenskt julbord! Bra för Lilja att få se annan matkultur :) å lära sig om mammas Svedala.
    Förstår verkligen att dem som inte e vana vid viss svensk mat tycker den ser äcklig ut! E ju knappt att vi svenskar vill äta den:)
    Igår kom stormen Sven hit på besök. Han va trevlig men kylig så nu ligger det både snö å is här :)
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja det har varit mycket det sista. Allt verkar hända nu. Lugnar nog ned sig snart. Eller hur, liten Lilja måste ju lära sig om Svedalas matkultur :). Fina grejer det där!

      Men vad mysigt även om det har varit kallt. Det hör ju julen till :)

      Radera
  2. Surströmming på julbord..? Har jag aldrig hört talas om men det är säkert en hit! :D Lutfisk är ju annars en svensk tradition. Och grisfötter - tror du inte Eric skulle gilla det? ;) Har faktiskt provat en gång... INTE min favorit! :) Annars är baconinlindade dadlar ett nytillkommet måste på vårat julbord - det är sjukt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, varken surströmming, lutfisk eller grisfötter haha skulle gå hem här hemma. Herregud så äckligt. Imponerad av att du faktiskt testat det. Baconinlindade dadlar låter himmelskt. Sött och salt liksom. Känns nästan som att vad du än skulle linda bacon in i så skulle det gå hem :)

      Radera
    2. :D Allt är gott med bacon!

      Radera