måndag 21 februari 2011

Saker som kan tyckas lite annorlunda i USA jämfort med Svedala

Jag tankte att det kunde vara roligt att skriva ett inlagg som pratar om saker som ar lite annorlunda har i USA jamfort med hemma. Detta ar min lista, som sakert kan goras langre.

Pa restauranger har i USA sa kommer de valdigt ofta till ens bord och kollar sa att allt ar ok. Pa restauranger jobbar alla for dricks. Du har oftast en minimum lon. Sa det enda sattet du tjanar nagra riktiga pengar ar dricksen. I Sverige ar ju dricksen redan inkluderad. Pa grund av detta sa far man ganska bra service har. Det far man sjalvklart i Sverige ocksa. Men en grej som ar annorlunda ar att de checkar in hela tiden om hur sakert och ting gar for dig.

  • Nar jag och min kompis Emmelie forst kom hit till USA och pa ett av vara forsta restaurang besok sa fick vi uppleva detta. Jag tror faktiskt att detta var ett extrem fall aven for USA. Jag vill minnas att de kom minst tio ggr och kollade sa att vi hade det bra. Till slut sa blev vi nastan irriterade och sa efter 100 forfragningar "YES WE'RE FINE, THANK YOU!"


Nu nar vi ar inne pa dricks sa kan jag fortsatta att beratta att man ger ju dricks for det mesta har i USA. Men sjalvklart finns det tillfallen da man inte ger dricks ocksa. Det kan vara svart att veta nar man ar ny har.

  • Detta ar annu ett exempel fran mig och min kompis Emmelie nar vi forst anlande till USA. Vi tog Santa Barbara Airbus som korde oss fran LAX (Los Angeles International Airport) till Santa Barbara. Emmelie sa till mig att nu maste jag forsta att vi maste ge dricks till alla har i USA. Innan vi gick av bussen sa betalade vi airbus killen och vi gav en rejal extra summa. Han blev jatteglad. Vid detta tillfallet skulle man da inte ge dricks. Vi gjorde ju han glad sa det var ju bra i alla fall. Man kan dock (och borde) ge dricks nar de hjalper dig med vaskorna. 


Man halsar ganska mycket i forbi farten och sager ofta "How you doing?" men menar det inte riktigt. Till den halsningen sa svarar man ju oftast "Bra." Hade man inte svarat "bra" utan "inte sa bra" sa hade det blivit ganska tryckt. Ingen ar riktigt intresserad av hur du mar egentligen utan det ar bara en halsningsfras. Nar jag forst kom hit sa vid flera tillfallen borjade jag prata om att jag inte mar sa bra idag for att bla bla bla. Det blev en valdigt konstig stamning da. Sjalvklart sa kanner man nagon val och de fragar hur man mar sa ar det inte konstigt att borja babbla om hur daligt man mar osv.



En annan annorlunda sak har ar timing. Jag tror att detta kan vara skillnad i olika delar av USA. Men i Kalifornien sa sager man att man ska motas en viss tid sa kan du rakna med att vara dar en timma senare an vad som avtalades fran borjan.

  • Detta var nagot vi fick lart oss illa kvickt nar vi forst kom hit. Vi var bjudna pa en fest pa en club. Vi var dar i tid. Ingen kom. Vi gick darifran forbannade. Foljande mandag pa skolan sa forklarades det for oss att alla var dar men de hade kommit en timma senare. Folk ar inte lika punktliga har som i Sverige.
Ingen ide att stressa har.


Har man avtalat att man ska ringa nagon som man precis har traffat sa bli inte forvanad om de inte ringer. Nu pratar inte jag om killar utan om tjejer sasom tjejkompisar.

  • Vi tog en dansklass pa Santa Barbara City College. Vi traffade nagra jattetrevliga personer dar. En av tjejerna verkade verkligen vilja hanga med oss en helg. Vi blev jatteglada. Hon skulle ringa oss en lordag. Detta var den tiden som vi bara hade hem telefon. Vi satt och vantade hemma hela dagen utan att nagon ringde haha. 



En sak som verkligen ar annorlunda mot Sverige ar att man kan borja prata i princip vem som helst har valdigt latt. Du kan sta i affaren och borja prata med en helt frammande manniska, pa posten, banken osv.



Killar ar mer gammaldags har i USA som jag skrev om i ett tidigare inlagg. De oppnar garna dorren for dig, bildorren, gar efter dig om du ar pa vag ut fran nagonstans. De skulle aldrig fa for sig att ga fore dig.



Amerikanska lakan ar hemska. De ar bra pa ett satt. Nar man satter pa de pa sangen. De har resor sa de faster sig runt sangen jattebra men nar det kommer till att vika de sa "welcome to hell." Jag vet att det finns ett speciellt satt att vika de men jag har inte fattat annu. Sa jag rullar ihop lakanet till en boll. Jag vet att aven amerikaner har svart att vika dessa lakan. Aven min svagerska rullar ihop de till bullar.

Om det anda vore sa har val.


Detta ar nagra exempel pa min egen erfarenhet.

6 kommentarer:

  1. I don't know. On BC's it came up automatically... bummer :(

    SvaraRadera
  2. Jag håller med vad gäller de flesta olikheterna, tyckte det var väldigt trevligt de ggr jag varit i USA att folk är så öppna och kan prata med vem som helst! Det är så enkelt att vara turist i ett sånt land. ;) Och servicen är bra.

    Dock så skulle jag vilja tillägga att om man går på någon relativt bra restaurang här i Svedala är de rätt duktiga på att hela tiden komma till bordet och fråga om allt är ok el om man vill beställa nåt mer! Det är ju eg bara på de ställena där man ej har servitriser som detta inte förekommer.

    SvaraRadera
  3. :) Jo, de har ju jattebra service hemma ocksa. Ville bara poangtera att det kan vara jobbigt om nagon kommer for mycket och checkar in.

    SvaraRadera
  4. Det var ju det jag oxå menade på. :) Jag kan bli galen om de kommer för många gånger och man vill liksom bara skrika: "JA, DET ÄR LIKA BRA NU SOM DET VAR FÖR 10 MIN SEN!! JAG SÄGER TILL OM DET ÄR NÅT, OK!!" ;)

    SvaraRadera